Vremenska prognoza

petak, 09 maj 2014 08:33

Učenici Tehničke škole napravili solarni kolektor

Grupa učenika Tehničke škole u Gradišci, koji ujedno pohađaju i dodatnu nastvu iz fizike, nakon nekoliko mjeseci rada, napravila je solarni kolektor.  Sastavljen od 505 limenki, ovaj kolektor bi uskoro trebao biti instaliran na jedan dio krova škole.

Učenici Tehničke škole napravili solarni kolektor

„Sve limenke su probušene, spojene, ofarbane i taj posao smo završili. Još od škole očekujemo da nam nabavi potreban materijal za izolaciju. Uz pomoć naših majstora u školi učenici su napravili sanduk , još ćemo složiti izolaciju i postaviti pleksiglas nakon čega će solarni panel biti postavljen na krov i služiti za dodatno zagrijavanje amfiteatra“, pojašnjava Jelena Culić, profesor fizike u Tehničkoj školi.

Na ovom projektu radili su učenici više smjerova Tehničke škole, mašinski tehničari, tehničari računarstva i mehatronike. Počevši od proračuna i nacrta u određenim programima, do finalnog proizvoda, sami su radili na cjelokupnoj izradi solarnog kolektora.Cilj ovog projekta bio je da se učenici bolje upoznaju sa nepresušnim izvorima energije koji za sada nisu dovoljno iskorišteni.  U narednom periodu slijedi postavljanje solarnog kolektora na krov škole, a učenici se nadaju da će projekat dati dobre rezultate i poslužiti svojoj namjeni tokom hladnijih dana.

Info+ kablovski kanal