Vremenska prognoza

ponedeljak, 10 jun 2019 11:57

U znak sjećanja na stradalu djecu Kozare organizovana manifestacija kod "Ranjene ptice"

Prije 77 godina područje Kozare zadesila je najveća tragedija u istoriji čovječanstva. Njemačke i ustaške snage su u Drugom svjetskom ratu počele ofanzivu na 219 kozarskih naselja. Odatle je u logor Jasenovac, i druge logore, odvedeno i ubijeno 11 194 djeteta, koja su u prosjeku imala 6,5 godina. U znak sjećanja na stradalu djecu, SUBNOR Gradiška organizovao je tradicionalnu manifestaciju kod spomenika “Ranjena ptica”, u Gornjim Podgradcima.

U znak sjećanja na stradalu djecu Kozare organizovana manifestacija kod "Ranjene ptice"

„Inače je poznato da je jedino NDH imala dječije logore, za djecu od rođenja do četrnaeste godine. U tim logorima je ubijeno mnogo djece a najviše u logoru Jasenovac, koji je lociran u centru regije u kojoj je živjelo srpsko stanovništvo. To je vrijeme kada su nam oduzeli pravo na život, kada smo ostali obezglavljeni, bez potomstva. Zna se da je to ostavilo ogromne posljedice na ovo područje, da više od 20 godina odavde nije niko išao u vojsku“, naveo je Nikola Kragulj, predsjednik SUBNOR-a Gradiška.

Predsjednica Udruženja saveza logoraša Republike Srpske, Dobrila Kukolj preživjela je strahote jasenovačkog logora.

“Rođena sam u selu Međeđa, a tada sam imala 10 godina. Na Kozarskoj ofanzivi su svi ljudi satjerani, uključujući i moje roditelje. Nijemci i ustaše su nas zarobili i protjerali. Prvi sabirni logor bio je u Cerovljanima, gdje smo boravili sedam dana. Potom smo pješke išli u Ušticu, jedan mali logor, okružen vodom. Vodu gledaš, a nisi mogao da je piješ. Odatle smo poslani u Jasenovac, preko Save i Une. Ulazak u Jasenovac nikada neću zaboraviti… sliku razdvajanja djece od majki, plač i red crnokošuljaša”, prisjetila se Kukoljeva.

Kulturnim programom manifestaciju su uveličali učenici Osnovne škole „Mladen Stojanović“ iz Gornjih Podgradaca, gradiški pjesnici Nebojša Ivaštanin i Željko Galonja, te istoričar Bojan Vujčić. U toku istorijskog časa, Vujčić je govorio o spisu Dragoje Lukića, nastalom na osnovu spiska Diane Budisavljević, u kojem su popisana imena stradale djece 1942. godine.

„Taj spisak je reprezent stradanja i to je najvjerodostojniji dokument o stradanju djece i njihovom porijeklu. Mnogo je N.N. djece, tada definisane kao „gradišići“. Dragoja Lukić je taj spisak decidno obradio. Došao je do spoznaje više od 12 000 djece, koje je popisao a koja su ubijena. Šta je bilo sa ostatkom djece, nije poznato. Zbog toga je u listu „Arena“, čiji je urednik tada bio Marino Zurl, pokrenuta akcija „Arena traži vaše najmilije“. Pronađeno je 158 djece“, ispričao je Vujčić.

Prvo pronađeno dijete u ovoj akciji bila je djevojčica Joka, po kojoj brdo u zaseoku Pejići nosi naziv Jokino brdo, na kojem je 1983. godine slovenački skulptor Tone Svetina sagradio spomenik „Ranjena ptica“.

Info+ kablovski kanal