Vremenska prognoza

utorak, 24 mart 2020 12:09

U gradiškoj crkvi redovna bogosluženja

Štab za vanredne situacije RS donio je Zaključak o ograničenju okupljanja u vjerskim objektima.

U gradiškoj crkvi redovna bogosluženja

Preporučuje se crkvenim vlastima da svoja bogosluženja i druge bogoslužbene radnje prilagode u skladu sa mjerama prevencije širenja novog virusa korona.
U arhijerejskom namjesništvu gradiškom kažu da nastoje da se pridržavaju uputstava I preporuka, ali isto tako I da ne mogu zabraniti dolazak u crkvu, te da je to stav slobode i volje  svakog vjernika

„Mi dobijamo uputstva od viših crkvenih vlasti. Crkva je otvorena,a mi smo ne samo sada već uvijek smo težili ka tome da održavamo higijenu,a to sada činimo u pojačanom smislu. Vjernici dolaze u crkvi redovno se odvijaju bogosluženja. Pričešće je stvar vjernika, to se ne može materijalizovati. Da li vjernik pristupa kao vjernik ili to on čini iz nekog pomodarstva.Ako je to vjernik onda je to za njega svetinja“ kaže  Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gardiški.

S obzirom da je ovo vrijeme vaskršnjeg posta te da se vjernici pričešćuju arhijerejski namjesnik gradiški kaže da se ranije odlazilo samo kod onih vjernika koji su nemoćni bolesni u njihove domove da ih pričestimo.

“Sada tražiti da idemo od kuće do kuće da ih pričestimo iz nekog straha onda je bolje da on ostane kod kuće kada prođe pandemija biće još pričešća” dodao je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gardiški.

On kaže da vjernici dolaze u crkvu istina manje nego ranije. Crkva je otvorena od jutarnjeg do večernjeg bogosluženja, te se crkveni život u Gradišci odvija normalno kao i ranije.

Info+ kablovski kanal