Vremenska prognoza

utorak, 16 decembar 2014 13:14

U Gradišci sprovedena akcija „Petarde nisu igračke“

Povodom predstojećih praznika pripadnici Policijske stanice Gradiška su u centru grada podjelom letaka informisali i upozoravali građane na opasnost i posljedice koje nestručno rukovanje pirotehnikom može da izazove. Ova akcija održana je u sklopu informativno-propagandne kampanje pod nazivom "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik".

U Gradišci sprovedena akcija „Petarde nisu igračke“

Lijepo i veselo raspoloženje mogu nam učiniti drage osobe i ugodan ambijent. Međutim, slavlje za neke nije slavlje ako se ne cuju pucanj, prasak  i slični zvukovi oružja i pirotehničkih sredstava. Posebno mlađi misle da je igra sa petardama bezopasna i za njih i za druge.Međutim, ne postoji bezopasna pirotehnika,a toga su itekako svjesni građani Gradiške.

Petarde nisu igračke i posebno su opasne na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.Od petardi obično stradavaju šake, prsti i oči.Najčešće se radi o dubokim povredama i opekotinama koje teško oštećuju dijelove tijela, živce i tetive.

Ovo bi posebno trebalo da imaju na umu roditelji, kako bi dobro razmislili prije nego što djeci dozvole upotrebu petardi.Budite odgovorni i uzor svom djetetu, upoznajte ih sa mogućim opasnostima od pirotehnike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS poziva na dostojanstvenu proslavu praznika, bez upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.Podsjećaju da život vrijedi najviše, te da oružje i pirotehnika u rukama odraslih, a posebno mlađih, slavlje mogu pretvoriti u tragediju.

Treba napomenuti da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva Zakonom, a odgovornost za postupke maloljetnika snose roditelji, odnosno staratelji.

Info+ kablovski kanal