Vremenska prognoza

sreda, 28 januar 2015 12:00

U Gradišci održana Svetosavska akademija

U čast najvećeg svetitelja i prosvetitelja u Kulturnom centru Gradiška organizovana je Svetosavska akademija pod nazivom „Crnorizac Sava“.

U Gradišci održana Svetosavska akademija

Tokom akademije o Svetom Savi besjedio je arhijerejski namjesnik gradiški Mirko Milisavić, koji je rekao da se o ovom svetitelju uvijek iznova ima šta reći. On je kaže Milisavić sabirno sočivo srpskog naroda zublja vječna koja povezuje i zadužuje pokoljenja da slijede put Hristov. „Poslije svih nedaća, patnji, ratova i iskušenja srpski narod izlazio duhovno jači i kao takav je mogao da obavlja duhovnu nadogradnju kroz svetosavsku pravoslavnu crkvu kako ga je uputio Sveti Sava” dodao je Milisavić.

Nakon besjede održan je kulturno-umjetnički program koji je bio izuzetno bogat. Organizator i ovogodišnje Svetosavske akademije bio je Kulturni centar. “Program nikad nije isti,ali jesu učesnici. Učestvovale su sve osnovne i srednje škole sa područja opštine, Osnovne muzičke škole ''Branko Smiljanić'', solisti, djeca iz Javne predškolske ustanove ''Lepa Radić'', Gradski djevojački hor ''Lira'' i glumci ''Grad pozorišta“”kaže Miroslav Vuković, umjetnički rukovodilac u Kulturnom centru Gradiška.

Ovoj manifestaciji  prisustvovali su, đaci, prosvjetni radnici , brojni gosti, predstavnci vjerskog, političkog i kulturnog života Gradiške. Među prisutnima bio je i načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović pod čijim je pokroviteljstvom i održana ova akademija. “Mi smo se priključili ovim aktivnostima da obilježimo dan ovog značajanog prosvetitelja. Možemo reći da cijeli dan protiče u duhu svetosavlja. Jedna svečana atmosfera,a imamo i povoda, posebno kad je u pitanju obnova školskih objekata . Planiramo i u 2015.godini značajne projekte čijom realizacijom će biti obezbjeđeni bolji uslovi za školovanje djece i dodao da je potrebno i jačanje kadra u školama” rekao je načelnik.

“Gradiška je ponosna opština, jer učenici ostvaruju zapažene rezultate na brojnim takmičenjima u Republici Srpskoj. Svetosavska akademija je prilika za susret prosvjetnih radnika i razmjenu iskustava i daljnjih planova kako bi i naredne praznike dočekali sa dobrim rezultatima i boljim uslovima rada”, istakao je Latinović.

Info+ kablovski kanal