Vremenska prognoza

ponedeljak, 23 februar 2015 13:30

U Gradišci održan četvrti sajam kolekcionarstva

U Kulturnom centru Gradiška proteklog vikenda održan je četvrti međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2015“.

U Gradišci održan četvrti sajam kolekcionarstva

Izlagači kojih je bilo oko 25 iz Republike Srpske i Federacije BiH predstavili su predmete iz raznih grana kolekcionarstva. „Na stolovima su se mogle vidjeti numizmatičke zbirke, filatelija, antički eksponati i tako dalje“ kaže Igor Ilijev, predsjednik Udruženja kolekcionara „Denarius“ Gradiška.

Mostarac Derviš Travnjak treći put izlaže na gradiškom sajmu. Kolekcionarstvom se bavi već 50 godina. Na njegovom stolu, između ostalog, zatekli smo nekoliko kubura, sablji i pušaka.

Kolekcionar Predrag Cupać iz Banja Luke rekao je da je njegova preokupacija prikupljanje srpske militarije iz perioda 1991-1995. godine.  Ovim se bavi dvadesetak godina. “Izdali smo knjigu pod naslovom "Ratne oznake Srba 1991-1995", koja se bavi tematikom amblema, odnosno oznakama jedinica srpske vojske iz Odbrambeno-otadžbinskog rata” rekao je Cupać. On je dodao da je došao da podrži ovaj sajam i da pokuša da prikupi vojne oznake iz Otadžbinskog rata sa ovog terena za drugu knjigu o toj temi.

Za ovaj sajam nešto iz svoje bogate kolekcije rijetkih predmeta izdvojio je gradiščanin Alen Mešić. „Bavim se kolekcionarstvom militarije, ovdje su sablje, zatim novčanice od doba Rima pa do današnjeg dana i raznorazne druge stvari“ rekao je Mešić.

On kaže da je ovaj sajam organizovan kako bi se istomišljenici iz raznih krajeva okupili na jednom mjestu, družili se i tako ostvarili obostranu korist. Odziv je po mišljenju predsjednika „Denariusa“ bio dobar mada bi bio i bolji da ne postoje problemi koji sprečavaju kolekcionare iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije da izlažu na ovim prostorima. “Naime, zakonska regulativa u BiH, prenošenje antikviteta preko granice tretira kao krivično djelo” kaže Ilijev.

Zbog velikog interesovanja kolekcionara iz Republike Srpske i Federacije BiH “Denarius” planira svoje djelovanje podići na viši nivo, te formirati Saveza kolekcionara Bosne i Hercegovine.

Info+ kablovski kanal