Vremenska prognoza

subota, 12 april 2014 14:58

U Gradišci obilježena Vrbica i Lazareva subota

Povodom pravoslavnog praznika Lazareve subote, Uprava parohije u Gradišci je kao i prošle godine, organizovala Vrbicu, praznik dječije radosti.

U Gradišci obilježena Vrbica i Lazareva subota

U svečanoj povorci, koja se kretala centrom našeg grada, učestvovali su učenici Osnovnih škola „Danilo Borković“ i „Vasa Čubrilović“, te članovi gradiških kulturno-umjetničkih društava. „U molitvenoj smirenosti mi obilježavamo Vrbicu i Lazarevu subotu, a Lazareva subota je pečat naše vjere. Osnov je Vaskrsenje Hristovo, a samim tim i vaskrsenje našeg života, jer za Isusa Hrista nikakvo čudo nije bilo što je Lazara vratio među žive,ali za nas vjernike jeste.Radost dječija treba da bude u svim pravoslavnim hramovima na ovaj praznik. Mi to ovako obilježavamo već šestu godinu za redom“ rekao je arhijereski namjesnik gradiški Mirko Milisavić.

Po dolasku pred hram Pokrova Presvete Bogorodice, učesnici su obišli tri puta oko crkve, a zatim unijeli  grančice u hram, da se osvještaju.  Nakon čina osvećenja, vrbove i maslinove grančice,  dijele se vjernicima. Lazareva subota i Vrbica obilježavaju se uoči hrišćanskog praznika Cvijeti, a nedjelju dana prije najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. 

Info+ kablovski kanal