Vremenska prognoza

sreda, 25 mart 2015 08:52

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Tim povodom su predstavnici OO Crvenog krsta Gradiška posjetili pacijente koji se liječe na Odjelu za plućne bolesti u gradiškoj Bolnici. Uručili su im i prehrambeno higijenske pakete.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Na ovom Odjelu trenutno se od tuberkuloze liječe četiri pacijenta. Jedan od njih je Mustafa Hajdarević iz Kostajnice. “Ležim u bolnici oko 15 dana.  Imao sam visoku temperaturu, kada sam došao ovdje rekli su da imam upalu plućnog krila” kaže Hajdarević.

Tuberkuloza se nekada smatrala smrtonosnom i neizlječivom,ali danas, ukoliko se rano otkrije, vrlo se jednostavno liječi. Prim. dr Milutin Đilas kaže da se broj obiljelih na ovim prostorima svake godine smanjuje. “Što se tiče novooboljelih na teritoriji naše opštine prošle godine smo imali 17 novootkrivenih slučajeva. Na nivou Republike Srpske broj oboljelih se smanjuje incidenca je ispod 40 na 100 hiljada stanovnika” rekao je dr Đilas.

Tuberkuloza je zarazno oboljenje. Prenosi se vazduhom u kontaktu sa oboljelom osobom, kao i kihanjem i kašljanjem. Ukoliko vas kašalj ne popušta duže od mjesec dana, naglo oslabite i osećate konstantan umor, vrijeme je da se javite ljekaru.Tuberkuloza najčešće pogađa starije ljude i malu djecu, zatim one koji žive u nehigijenskim uslovima ili kolektivnim smeštajima, alkoholičare, pacijente koji boluju od hroničnih nezaraznih bolesti kao što je dijabetes. Dr Đilas smatra da je glavna preventivna mjera u borbi protiv tuberkuloze na vrijeme otkriti bolest i liječiti se.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze koji se obilježava 24. marta predstavlja sjećanje na dan kada je Robert Koh, 1882. godine, otkrio uzročnika tuberkuloze. Osmišljen je da bi se skrenula pažnja javnosti da tuberkuloza i dalje predstavlja zdravstveni problem u većem dijelu svijeta.

Info+ kablovski kanal