Vremenska prognoza

utorak, 09 februar 2021 12:53

Svinjogojstvo u teškom stanju

Cijena svinjskog mesa na tržištu usljed pandemije virusa korona je smanjena, te je ova grana poljoprivrede značajno ugrožena.

Svinjogojstvo u teškom stanju

To smatra Dragiša Cvjetković, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor. On ističe da je na ovakvo teško stanje uticala značajno smanjena potražnja za vrijeme praznika, ali i prekomjerni uvoz svinjskog mesa.

„Imamo višak tovnih svinjia koje prodajemo po 1.5 KM.Po svakoj svinji se gubi po 100 KM. Nažalost Savjet minstara nije podržao zaštitu domaće proizvodnje i mi ne vidimo svjetlo na kraju tunela“ rekao je Dragiša Cvjetković, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor.

Mi ulažemo dosta truda i rada ali i finansijskih sredstava, kaže Cvjetković. Ističe da je u posljednje vrijeme sve poskupilo pa i stočna hrana odnosno sve žitarice, a cijena gotovog proizvoda je u padu.

Cvjetković objašnjava da se domaća proizvodnja mora zaštititi, da bi ova grana mogla opstati.Trenutno su objekti kod mnogi uzgajivača svinja puni.

“Na području Gradiške registrovano je oko 120 uzgajivača svinja ali ih sigirno ima mnogo više”, smatra Cvjetković. Dodaje da mnogi od njih bilježe smanjenje proizvodnje, te će u narednom period veliki broj proizvođača biti prinuđen da odustane od uzgoja svinja.

Info+ kablovski kanal