Vremenska prognoza

utorak, 02 februar 2021 11:35

Stabilizacija epidemiološke situacije

Trenutno je aktivno 27 slučajeva u Gradišci pozitivno na korona virus.

Stabilizacija epidemiološke situacije

Broj zaraženih korona virusom posljednjih dana govori da je epidеmiоlоškа situаciја u Republici Srpskoj nešto je pоvоljniја nеgо štо је bilа krајеm prоšlе gоdinе. Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac kaže da možemo biti zadovoljni, ako uporedimo situaciju sa krajem godine.

“Vrlo veliki broj pacijneta je zahtjevalo bolničko liječenje u drugoj polovini oktobra i u novembru. Sad je stanje nešto bolje, ali su ipak mjere I dalje produžene. Trenutno je najmanje hospitalizovanih u našoj Bolnici sa područja Gradiške. Mi smo u januaru zabilježili 52 pozitivna slučaja na PCR, a 54 na brzi antigenski test. Trenutno aktivnih je 27 pacijenata na korona virus.Manje je pacijenata sa teškom kliničkom slikom” kaže dr Tepavac.

Ona ističe da zaključno sa 31. decembrom 2020. godine u Gradišci je registrovano 1316 pacijenata pozitivni na PCR, a 20 na brzi antigenski test. Ukupno je umrlo sa 31.decembrom 79, dok sada već 95 umrlih u Gradišci od korona virusa.

“To su uglavnom ljudi starije životne dobi koji su imali nekoliko pridruženih bolesti. Najmlađa umrla osoba je imala 44 godine,a najstarija je 90 godina. Prvi registrovan slučaj je bio 20. marta prošle godine. Radilo se o ženskoj osobi srednjih godina” dodala je dr Tepavac.

Što se tiče vakcinacije u Domu zdravlja dobili su jasne preporuke Instituta za javno zdravstvo RS da se oforme timovi koji će proći edukaciju koja će se sastojati od informacija o vrstama vakcine, njihovom čuvanju I tako dalje.Dužni su da dostave plan vakcinacije za našu lokalnu zajednicu.

Info+ kablovski kanal