Vremenska prognoza

četvrtak, 20 novembar 2014 18:41

Smanjene zalihe krvi u gradiškoj Službi za transfuziju

U gradiškoj Službi za transfuziju krvi zabilježena je relativna nestašica zaliha krvi posebno određenih krvnih grupa.

Smanjene zalihe krvi u gradiškoj Službi za transfuziju

“Razlog tome je nagla potrošnja ove tečnosti u posljednje dvije sedmice” kaže načelnik Službe dr Marija Cvjetković. Samo za jedan vikend potrošeno je oko 15 doza. „Ove nedjelje uspjeli smo opraviti 0 negativnu, još nam je nešto manje A pozitivne, ali postoji nedostatak A negativne. Iako primamo relativno zadovoljavajuće količine krvi istovremeno je i dajemo što svakako utiče na naše zalihe” rekla je prim. dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška.

“Kako bi u gradiškoj Službi za transfuziji imali dovoljno krvnih grupa na raspolaganju, trebali bi imati i više davalaca, jer jedna doza krvi može stajati maksimalno 35 dana i davalac ovu tečnost može dati nakon tri mjeseca” istakla je dr Cvjetković.

Kada bi mnogi slijedili primjer Mirka Maleševića koji do sada ima najviše davanje 168 sigurno bi uvijek imali dovoljne količine krvi.  Redovni davaoci su i Gojka Dardić i Stanislav Ilišević. Ilišević je za svoje stoto davanje i nagrađen.

Da bi obezbijedili dovoljne količine krvi organizuju se  akcije dobrovoljnog davalaštva. Do kraja godine biće ih nekoliko. „Krajem novembra najavljena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi srednjoškolaca u Srpcu i redovna akcija u decembru koju organizuje Crveni Krst u Kozarskoj Dubici” dodala je dr Cvjetković.

Pored Gradiške, u Službi za transfuziju krvi ovu tečnost mogu dati i stanovnici Srpca i Kozarske Dubice.

Info+ kablovski kanal