Vremenska prognoza

sreda, 24 jul 2019 13:04

Školski udžbenici tek u avgustu

Besplatni udžbenici i za najbolje takmičare

Školski udžbenici tek u avgustu

I ove godine republičko Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijediće besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola. Za te namjene biće izdvojeno oko 980 000 KM. Po prvi put u predstojećoj školskoj godini, pravo na besplatne udžbenike imaće pobjednici republičkih takmičenja. Njih je 225 osnovaca i  178 učenika srednjih škola u Republici Srpskoj.Takođe, udžbenike neće plaćati ni  roditelji učenika iz višečlanih porodica. Za njih udžbenike obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

U gradiškim knjižarama komplete udžbenike za osnovno obrazovanje očekuju početkom narednog mjeseca. U toku je narudžba udžbenika, a roditeljima je data mogućnost plaćanja na rate. Nekih posebnih novina, kada su u pitanju sadržaj, a i cijena kompleta, ne bi trebalo da bude, smatraju trgovci. Oko 90 KM koštaju knjige od III do V razreda, a za komplete od VI do IX razreda roditelji će morati izdvojiti od 140 do 170 KM. Značajna su to izdvajanja iz kućnog budžeta roditelja, jer uz knjige idu sveske i školski pribor, torbe i druga oprema. Odjeća i obuća, također. Cijene udžbenika za srednje škole također su visoke. Najjeftiniji košta 11 KM. Biće potrebno za neka stručna izdanja izdvojiti i troduplo više.

Mnogi roditelji i djeca će se i ove godine odlučiti za nabavku korištenih udžbenika, putem organizovanih razmjena ili nekim ličnim kontaktima. Već godinama razmjenu udžbenika organizuju u gradiškoj Biblioteci i osnovnim školama.

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, i roditelji  i trgovci  negoduju zbog činjenice da isporuka udžbenika uvijek kasni. Stvaraju se ogromne gužve, veliki je pritisak roditelja i u konačnici, đaci knjige dobiju u „minut do dvanaest“.

Info+ kablovski kanal