Vremenska prognoza

utorak, 18 februar 2014 08:50

Saradnja Srbije i Srpske na zavidnom nivou

Saradnja u oblasti sporta između Republike Srpske i Srbije na zavidnom je nivou, istakao je generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić. Ovo potvrđuje činjenicom da najbolji domaći sportisti imaju priliku da dobiju državljanstvo susjedne zemlje.

Saradnja Srbije i Srpske na zavidnom nivou

“Najboljih deset sportista RS dobiloje naše državljanstvo. Uručeni sui m pasoši Srbije I oni danas mogu da nastupaju za reprezentacije I BiH I Srbije. I dalje nastavljamo u tom pravcu da svi mladi sportisti koji to žele, dobiju državljanstvo”, dodao je Nikolić.

Dobar odnos potvrđuju i u RS, na osnovu potpisanog sporazuma o paralelnim vezama između Ministarstva porodice, omladine i sporta Rs i Ministarstva omladine i sporta Srbije. Generalni konzul Srbije istakao je da je dobijanje državljanstva Srbije i za sve ostale građane dosta pojednostavljeno u odnosu na protekli period. Neophodno je popuniti obrasce u Konzulatu I priložiti rodni list I potvrdu o državljanstvu. Procedura traje u prosjeku godinu dana. U slučaju liječenja ili školovanja u Srbiju, procedura traje i kraće, oko  dva mjeseca.

S obzirom da će se u Srbiji 16.marta održati vanredni parlamentarni izbori generalni konzul naglasio je da je moguće glasati i u Banja Luci. Pravo glasa imaju oni građani koji imaju državljanstvo srbije ali da imaju prijavu prebivališta u Srbiji, odnosno da imaju bilo koji dokument Srbije, kao  to lična karta, pasoš ili vozačka dozvola. Građani treba da se jave u Konzularno predstavništvo u Banja Luci i na taj način ostvare svoje glasačko pravo ,a krajnji rok za podnošenje prijava je 22.februar.

Info+ kablovski kanal