Vremenska prognoza

četvrtak, 28 januar 2021 14:13

“Reforma sektora javnih vodnih usluga u RS”

O reformi sektora javnih vodnih usluga u RS i BiH govorilo se na sastanku Upravnog odbora Udruženja vodovoda Republike Srpske koji je održan u Gradišci.  

“Reforma sektora javnih vodnih usluga u RS”

Sandro Zeničanin direktor KP „Vodovod“ Gradiška kaže da su započete aktivnosti na realizaciji svih koraka kako bi sektor javnih usluga digli na viši nivo.

Zeničanin ističe da postoji tehnička i finansijska podrška međunarodnih partnera UNDP- a i ambasade Švajcarske Svjetske banke čiji su predstavnici putem on line uključenja bili dio ovog sastanka. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS  od kojih se očekuje reforma zakosnkih i podzakonskih akata kako bi se ispunili uslovi i time unapredio sektor vodnih usluga.

Kako bi se omogućila održivost investicija preduslov  je da se obezbjedi funkcionalan sistem vodnih usluga.U banjalučkom Vodovodu kažu da realizuju tri projekta koja se između ostalog baziraju na izgradnji nove vodoodne mreže.

Oko 20 posto stanovništa u RS još uvijek nema riješen stabilan sistem pitke vode, što se tiče odvodnje otpadnih voda samo 30 posto stanovništa u RS i BiH je pokriveno ovom uslugom. Gradiška počinje sa realizacijom projekta pročišćavanja otpadnih voda.

Na sastanku je rečeno da su vidljivi primjeri dobre prakse komunalna preduzeća u Gradišci i Bijeljini koja su dobrim dijelom rješila problem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda.

Info+ kablovski kanal