Vremenska prognoza

sreda, 07 avgust 2019 13:49

Razmjenom obezbijedili udžbenike

Iako je do početka školske godine ostalo nešto manje od mjesec dani mnogi roditelji su počeli sa pripremama svojih đaka. Užbenicima je putem razmjene koja je organizovana u Narodnoj biblioteci Gradiška do sada snabdjeveno oko 130 učenika.

Razmjenom obezbijedili udžbenike

„Najviše su zastupljene knjige od petog do osmog razreda. Što se tiče nižih razreda bilo je razmjene ali manje s obzirom da se u njima dosta piše“ kaže Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.

Razmjena udžbenika u biblioteci trajaće do 17. avgusta, ali i nakon toga moćiće se obaviti razmjena sve do početka nove školske godine.

„Preostali su udžbenici za šesti, sedmi i nešto osmi razred. Nadam se da će biti izvršeno još razmjene do kraja. Imamo uspješnu akciju“ smatra Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.

Jedan od glavnih uslova za razmjenu je da su učenici članovi biblioteke, tako da je ustanova dobila oko 80 novih članova. Međutim to nije važilo za učenike koji su oslobođeni plaćanja kao što su korisnici Centra za socijalni rad i djeca iz višečlanih porodica. Iz gradiškog Udruženja roditelja sa četvoro i više djece kažu da im to značajno posebno za učenike koji nisu odlični đaci, jer oni zbog nedostatka prostora nisu u mogućnosti da obavljaju razmjenu.

„Ja sam uvijek tu da kordiniram i da snabdjevam učenike. Što se tiče besplatnih udžbenika na njih imaju pravo odličnici učenici iz višečlanih porodica“ kaže  Radmila Topić,  predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece Gradiška.

U Udruženju kažu da poseban akcenat stavljaju na obrazovanje djece I da im pored udžebnika nastoje obezbijediti I školski pribor uz pomoć gradske uprave.

Za roditelje koji namjeravaju kupiti nove udžbenike u gradiškim knjižarama kažu da su stigle knjige za osnovno obrazovanje. Što se tiče cijena oko 90 KM koštaju knjige od III do V razreda, a za komplete od VI do IX razreda roditelji će morati izdvojiti od 140 do 170 KM.

Info+ kablovski kanal