Vremenska prognoza

sreda, 22 maj 2019 12:15

RASTIMO BEZBJEDNO: Obilježen Međunarodni dan nestale djece

Povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, policijski službenici Policijske uprave Gradiška održali su predavanje učenicima OŠ “Danilo Borković” iz Gradiške, sa ciljem da se djeci ukaže na ponašanje na putu od kuće do škole i nazad.

RASTIMO BEZBJEDNO: Obilježen Međunarodni dan nestale djece

Učenici su aktivno učestovali i pokazali da mnogo toga već znaju.

“Ne smijem da pričam sa nepoznatim osobama. U školu moram da idem u pratnji starijih. Ako mi se neko stariji obrati mogu ga pozdraviti, okrenuti se i otići”, ispričala je Dejana.

Predavanje je organizovano u okviru kampanje koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod nazivom “Rastimo sigurno”.

“Vrlo je važno da se djeca znaju bezbjedno ponašati kada je u pitanju dolazak u školu i kontakt s drugim ljudima. Ukazali smo im na to da je poželjno, kad god je to moguće, da se od i do škole kreću u pratnji roditelja ili drugih odraslih osoba. Kada to nije moguće, onda da idu u društvu. Objasnili smo im i da odrasle osobe sa lošim namjerama često djeci nude nešto zanimljivo kako bi dobili njihovo povjerenje a kasnije to zloupotrijebe”, objasnio je Goran Milanović, inspektor policije u Odjeljenju policije PU Gradiška.

U 2018. godini u Republici Srpskoj zabilježeno je 27 slučajeva nestale djece.

“Na sreću, svi slučajevi su riješeni i djeca su pronađena. Međutim, u svijetu se to često dešava i to sa tragičnim ishodom. Upravo zato i sprovodimo ovu aktivnost kako bismo spriječili takve situacije”, rekao je Milanović.

Policijski službenici su, u okviru iste kampanje, građanima dijelili promotivne materijale koji sadrže savjete šta treba da se radi u slučaju nestanka djeteta.

Info+ kablovski kanal