Vremenska prognoza

četvrtak, 11 oktobar 2018 19:51

Rajka Tomić plete predmete od novinskog papira

Korpe, vaze, šolje, lampe i mnoge druge predmete Rajka Tomić, iz Laminaca, izrađuje od novinskog papira.

Rajka Tomić plete predmete od novinskog papira

Pletenje od papira njen je hobi već četiri godine. Kaže je ručni rad prvenstveno opušta, a prodajom svojih proizvoda ponešto i zaradi.

„Vidjela sam na internetu i probala. Bilo je teško u početku, ali sam istrajala i krenulo me je“, kaže Rajka.

Rajka priča da je ranije  heklala, plela i šila, ali nakon što je otkrila pletenje od papira ono je postalo njen jedini izbor, od kog ne planira odustati.

„Kad me uhvati nervoza i kad sam napeta, samo uzmem klipiće i pletem. Nije me nikad iznerviralo toliko da odustanem. Bilo je slučejava da dođem skoro do kraja i vidim da sam nešto pogriješila pa onda sve to raspletem i ponovo“, ističe naša sagovornica.

Pošto je savladala zanat, Rajka se sada često upušta u izazove. Tako se među njenim proizvodima mogu naći i ukrasni korzet, pa i sombrero, koji je isplelala mužu za poklon.

„Sam postupak izrade predmeta izgleda tako što se prvo sjeku novine, pa se papir mota na iglu. Kad se dobiju klipići oni se lijepe i farbaju sa bojom i tonerima. Na kraju se nalakira kako bi se predmet učvrstio“, ispričala je Rajka.

Naša sagovornica kaže da je svaki proizvod unikatan. Dodaje da su mnogi iznenađeni kada saznaju da sve predmete koje ima izrađuje od običnog novinskog papira. 

Svoje proizvode je predstavila na „Petrovdanskom saboru folklora“ u Brezik Lamincima, te na „Rogoljskog žetvi“, a uglavnom prima narudžbe putem Facebook stranice „Ukrasi od papira - Rajka Tomić“. Svima onima koji žele da se bave ovim, ali i drugim poslovima, poručuje da je svaki početak težak, ali se uz ljubav iz strepljenje sve može savladati.

Info+ kablovski kanal