Vremenska prognoza

petak, 30 januar 2015 13:17

Prošle godine u Gradišci zaposleno 1317 lica

Prema evidenciji Biroa za zapošljavanje u Gradišci je u toku prošle godine zaposleno 1317 lica.

Prošle godine u Gradišci zaposleno 1317 lica

Uglavnom su to bila zanimanja bravar, zavarivač, automehaničar, stolar, konfekcionar, prodavač, konobar, kuhar. „Od visoke spreme posao su našli diplomirani ekonomisti, pravnici, profesori razredne nastave i ljekari” kaže Obrenka Balta, šef Biro za zapošljavanje Gradiška.

Bez obzira što je više od 1000 lica došlo do posla i dalje se broj onih koji aktivno traže posao godinama znatno ne mijenja.  Zaključno sa 31. decembrom 2014. godine na evidenciji Biroa u Gradišci bilo je 6 576 nezaposlenih. Jednog koji sa fakultetskom diplomom čeka na posao zatekli smo na Birou. Branimir Milošević je diplomirani inžinjer poljoprivrede. Završio je fakultet u oktobru prošle godine, tako da je od tada na Birou.

Kako se broj nezaposlenih ne smanjuje tako se već godinama ne mijenjaju ni  zanimanja kojih najviše ima na evidenciji Biroa. „Među nezaposlenim sa srednjom stručnom spremom najviše ima bravara, konfekcionara, trgovaca, kuvara, konobara, maturanata gimnazije, ekonomskih, poljoprivrednih i mašinskih tehničara, dok je sa fakultetskom diplomom najviše diplomiranih ekonomista, pravnika, inžinjera poljoprivrede i profesora raznih profila” navela je Balta.

Iako potražnja za radnom snagom nije velika, šef Biro za zapošljavanje kaže da  se u posljednje vrijeme najčešće traže prosvjetni radnici. Takođe se znaju javiti potrebe i za radnicima u firmama za proizvodnju namještaja.

Da bi se smanjila stopa nezaposlenosti Zavod za zapošljavanje RS provodi razne programe i projektu. Trenutno se realizuje projekat podrške za zapošljavanje Roma u Republici Srpskoj. “Do 23. marta otvoren je javni poziv za korišćenje podsticaja za ovaj projekat, a očekujemo da će republički Zavod za zapošljavanje i ove godine realizovati neke od programa za posticanje zapošljavanja različitih grupa nezaposlenih lica” rekla je Balta.

Poznato je da u Gradišci već nekolko godina radi Klub za traženje posla sa ciljem da se kroz obuku, mladim ljudima pomogne da brže i lakše dođu do posla. Prošle godine je kroz ovu obuku prošlo 114 lica.

Info+ kablovski kanal