Vremenska prognoza

petak, 08 februar 2019 14:00

Prošle godine u Gradišci rođeno 290 beba

Prema podacima Odjeljenja za opštu upravu opština Gradiška prošle godine postala je bogatija za 290 beba što je za 22 novorođenčeta više u odnosu na 2017. godinu.

Prošle godine u Gradišci rođeno 290 beba

I u porodilištu Bolnice Gradiška u kojem se porađaju majke iz Srpce, Kozarske Dubice i Gradiške zabilježen je porast rođenih beba.

“Imali smo blagi porast prošle godine. Što se tiče prethodnih godina 2015. bilo je oko 630 poroda, 2016. 580, pa 2017. 537 i 2018. godine 590 poroda. Iako to nije veliki porast ipak za naše porodilište jeste pomak. Većina parova se zadržava na jednom ili dvoje djece” rekao je dr Dejan Gvozden, načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Bolnice Gradiška.

Sudeći po podacima bilježe se male razlike porođaja koji se obave u toku godine. To nam je potvrdila i akušerska sestra Slavka Jeremić koja kaže da se broj rođenih beba od kada je ona počela da radi do danas znatno smanjio.

„Ja ovaj posao radim već 38 godina i kada sam počela bilo je mnogo više poroda godišnje oko 1200 a sada je to oko 600 pa i manje. Dnevno je nekda bilo deset poroda a sad jedan dva a nekad se zna desiti da u toku 24 časa se ne obavi ni jedan porod“ kaže akušerska sestra Slavka Jeremić.

Osim što je prošle godine rođeno više beba takođe je zabilježen i porast blizanačkih poroda. Bilo ih oko deset što je više nego prethodnih godina, kaže načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva dr Dejan Gvozden.

Iako je u opštini Gradiška zabilježen blagi porast rođenih beba i dalje je prisutan negativni priprodni priraštaj. U prošloj godini broj rođenih je 290, a umrlih 450. I tako je već unazad nekoliko godina što potvrđuju i podaci iz Odjeljenja za opštu upravu.U 2017. godini rođeno je 268,a umrlo 439, u 2016. rođena je 281 beba,a umrlo je 481 lice, u 2015. godini rođeno je 336, a umrlo 470. Broj umrlih u Gradišci veći je od broja rođenih još od 2010. godine.

Kako bi se slika bar malo popravila lokalna uprava provodi određene mjere za stimulisanje rađanja.

“Opština pokriva troškove postupka vatjelsne oplodnje.Prošle godine smo odobrili pet zahtjeva” kaže Davor Glišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška.

Poklon čestitke za svako novorođeno dijete u iznosu od 150 KM je takođe jedna od mjera pronatalitetne politike. Opština takođe u potpunosti sufinansira prevoz učenika srednjih škola koji dolaze iz porodica sa troje i više djece, učestvuje u finansiranju nabavke školskog pribora za učenike osnovnih škola iz višečlanih porodica, te je Načelnik pokrovitelj manifestacije Konferencija beba čiji je osnvni cilj promocija roditeljstva.

Info+ kablovski kanal