Vremenska prognoza

subota, 16 novembar 2013 10:21

Prošle godine u Gradišci poginulo pet osoba u saobraćajnim nezgodama

U organizaciji Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška, Auto-moto saveza, Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, Opštinske organizacije Crvenog krsta obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.
Tim povodom su omladinci CK u glavnoj Vidovdanskoj ulici izveli pokaznu vježbu pružanja prve medicinske pomoći unesrećenim u saobraćajnim nezgodama.

Prošle godine u Gradišci poginulo pet osoba u saobraćajnim nezgodama

Broj onih koji su proteklih godina nastradali u saobraćajnim nezgodama je zabrinjavajući. Na području opštine Gradiška u 2012. godini poginulo je pet lica.

“Posljednjih deset godina broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama se smanjio. Ipak i dalje se dešavaju saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima” kaže  Željko Bilbija, samostalni stručni saradnik za saobraćaj i puteve opštine Gradiška.

Prema podacima AMS na putevima RS prošle godine je poginulo 140 lica, dok je preko 2800 lica teže ili lakše povrijeđeno. Ukupna materijalna šteta iznosila je 172 miliona KM. “U prethodnih pet godina na prostoru Republike Srpske u sobraćajnim nezgodama poginulo je više 800 ljudi, više od 16 hiljada je povrijeđeno, a materijalna šteta kreće se oko 880 milona maraka, što prelazi dva odsto drštvenog bruto proizvoda Republike Srpske” rekao je  Radovan Šljivić, sekretar AMD Gradiška.

“Najčešci uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim iskodom je neprilagođena brzina. Prema najnovijim istraživanjima nezgode sa tragično nastardalim se dogode između dvanaest i četiri sata ujutru”, naveo je Bilbija.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća prvi put obilježen je 1993. godine u Velikoj Britaniji, a od 2005. godine na preporuku UN-a obilježava se u većini zemalja u trećoj nedjelji u novembra.

Info+ kablovski kanal