Vremenska prognoza

sreda, 19 novembar 2014 17:57

Priprema vozila za zimu

Bez obzira što su još uvijek vremenski uslovi povoljni u Republici Srpskoj je od 15. novembra na snagu stupio zakon o obaveznoj zimskoj opremi koja prije svega podrazumijeva upotrebu zimskih guma. Odgovorni vozači na vrijeme su uradili servis i montirali zimske gume na svoja vozila. Međutim, još uvijek ima onih vozača koji o tome nisu mislili na vrijeme i za zimu se pripremaju ovih dana.

Priprema vozila za zimu

To dokazuje i veliki broj automobila ispred jedne vulkanizerske radnje u Gradišci. “Neki zbog gužve dolaze i ranije,ali sad je špica sezone. Zimske gume se montiraju,a cijena guma kreće se od 80 do 120 maraka. Montaža se po komadu kreće od 5 do 7 KM” kaže radnik vulkanizerske radnje Dragiša Vuković.

Osim odgovarajućih pneumatika vozači često zaborave da su vozilu potrebne i druge pripreme za zimske uslove. Osim opreme neophodno je izvršiti i adekvatan pregled vozila. “Da se izvrši kontrola koncentracije tečnosti u sistemu za hlađenje vozila. Takođe preporučujemo provjeru tekućine za pranje vjetrobranskih stakala”kaže Radovan Šljivić, sekretar AMD-a Gradiška.

“Od 15. novembra do 15. aprila sljedeće godine bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila u RS moraju imati odgovarajuću zimsku opremu” rekao je Šljivić i još jednom podsjetio vozače šta to trebaju posjedovati. „Kada su u pitanju putnička motorna vozila moraju imati sve četiri zimske gume ili ljetne gume,ali dubina šare mora biti minimalno četiri milimetra i uz to zimske lance. Teretna motorna vozila pored odgovarajućih guma moraju imati lance, zatim vreću sa pjeskom i lopatu“ dodao je Šljivić.

Na osnovu dosadašnje provjere vozila  Auto-moto saveza RS mnogi vozači su odgovorni, jer su se na vrijeme pripremili za zimu.

Ne zaboravite da, i pored svih priprema za zimu, poštujete određena pravila, a to su sporija vožnja, prilagođavanje svjetala vremenskim uslovima i držanje većeg rastojanja, jer klizav put ponekad može da zavara i najiskusnijeg vozača.


I za kraj zapamtite, bezbjednost vas, putnika u vašem autu i ostalih učesnika u saobraćaju nema cijenu.

Info+ kablovski kanal