Vremenska prognoza

petak, 19 februar 2021 13:03

Primarni problem niska cijena mlijeka

Stanje u mljekarstvu kao i u mnogim drugim granama poljoprivrede nije na zavidnom nivou.

Primarni problem niska cijena mlijeka

Primarni problem kod domaćih proizvođača predstavlja niska cijena mlijeka.

„Cijena se kreće od 45 do 60 feninga zavisi ko koliko litara ima i zavisi od masne jedinice. Ja imam oko 600 litara i cijena je od 53 do 56 feninga. Mi nismo zadovoljni, poskupili su repromaterijali i da nije premije ne bi nas bilo nigdje“ rekao je Goran Erceg, proizvođač mlijeka iz Brestovčine.

Trenutom situacijom nije zadovoljan ni proizvođač mlijeka iz Vrbaške kod Gradiške Žarko Švraka. Kaže da nema problema sa potraživanjima, ali muku muči sa niskom cijenom mlijeka.

“Mi stalno tonemeo, nas ugrožava prijeti nam nestanak proizvodnje ako se ovako nastavi” kaže Žarko Švraka, proizvođač mlijeka iz Vrbaške.

Domaća proizvodnja mlijeka još uvijek opstaje zbog toga što mnogi proizvođači ne kupuju hranu za stoku nego je sami proizvode. Ipak se u posljednje vrijeme  broj proizvođača mijeka smanjuje.

Ova dva proizvođača mlijeko isporučuju mljekari u Kozarskoj Dubici. Žarko Švraka kaže da sa 98 muznih grla dnevno proizvode oko 950 litara, a Goran Erceg trenutno ima oko 40 grla i godišnje proizvede oko 200 000 litara mlijeka.

Info+ kablovski kanal