Vremenska prognoza

subota, 08 februar 2014 13:24

Povratnici u Gradišci uglavnom starije životne dobi

Problemi povratnika u Gradišci su stambeno zbrinjavanje i nezaposlenost.

Povratnici u Gradišci uglavnom starije životne dobi

Da bi se to u jednom dijelu riješilo nedavno je između opštine Gradiška i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica potpisan Memorandum o realizaciji projekta „Opek“ koji obuhvata izgradnju sedam stambenih jedinica za povratničke porodice. “To je pozitivno, nekima će biti dodijeljen i građevinski materijal” kaže Sakiba Šahinović, predsjednik Udruženja građana „Održiv povratak“ Gradiška. “Lokalna zajednica zaista je i ranije vodila brigu za smještaju izbjeglica i povratnika” rekao je povratnik Hikmet Hadžialagić.

Na području opštine Gradiška do sada je obnovljeno što individualno što od strane donatora oko 600 objekata,ali  još uvijek postoji potreba za tim. Ipak najveći problem koji sprječava povratnike da se vrate na svoja ognjišta je nezaposlenost, pa uglavnom preovladava starija populacija. Većinska povratnička naselja u Gradišci su Lipovača, Obradovac,Orhaova, Dubrave.

Da bi se pomoglo povratnicima u Gradišci prošle godine je osnovano Udruženje građana „Održiv povratak“ sa ciljem da se pruži podrška održivom povratku kroz razne vidove pomoći. To se prije svega odnosi na realizaciju projekata kao što je samozapošljavanje, ali i rješavanje stambenih pitanja.

Info+ kablovski kanal