Vremenska prognoza

ponedeljak, 14 oktobar 2019 13:16

Položeni vijenci kod spomen-kompleksa u Gašnici

Kod spomen-kompleksa u Mjesnoj zajednici Gašnica služen parastos i položeni su vijenci u znak sjećanja na  borace iz ovog kraja poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i na borace i civile sa ovog područja poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Položeni vijenci kod spomen-kompleksa u Gašnici

Mirko Bjelovuk zamjenik predsjednika Mjesne boračke organizacije Bistrica i Gašnica kaže da je tu bista I narodnog heroja Lepe Radić, te da je tu sahranjeno i 7 boraca iz Bistrice i Gašnice koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. On je istakao da je 1942. godine na ovom mjestu pet sela doživjelo strašan pogrom kada je ubijeno oko 23 000 djece Potkozarskog kraja, među kojima je i između 2 300 i 3 200 ljudi iz Bistrice i Gašnice.

„Ovo bi trebalo da čuju svi građani da se održi pomen na pale žrtve  s obzirom da mnogi negiraju stradanje tolikih žrtava. Ovdje jasno pišu imena onih koji su upisanu u matične knjige da su dožvieli pogron. Mi imamo dio područja za koje se i ne zna jer žrtve nisu pronađene. Mi smo se obraćali i komisijama za njegovanje tradicija oslobodilaških ratova jer je u Gašnici poginuo veliki narodni tribun Petar Pecija Popović s inicijativom da se obilježi mjesto njegovog stradanja” rekao je Mirko Bjelovuk, zamjenik predsjednika Mjesne boračke organizacije Bistrica i Gašnica.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj, smatra da je područje Bistrice i Gašnice možda i najviše stradalo tokom Drugog svjetskog rata odakle su mještani odvođeni u Jasenovac i Gradinu gdje su stradali.

Polaganju vijenaca I parastosu prethodila je sveta liturgija koja je služena u hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Info+ kablovski kanal