Vremenska prognoza

petak, 09 novembar 2018 11:28

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Na području opštine Gradiška počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa za sve kategorije stanovništva, potvrđeno je na sastanku održanom u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe Gradiška.

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Nabavljeno je 500 doza komercijalnih vakcina, čija cijena iznosi 18 KM, kao i 700 doza besplatnih vakcina koje je obezbijedio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

„Vakcine su besplatne za stanovništvo koje boluje od određenih hroničnih bolesti kao što su respiratnorne i kardiovaskularne. Zatim, za osobe koje su imale hirurške zahvate na srcu, dijabetičare, HIV pozitivne ili osobe oboljele od side, kao i osobe sa posebnim potrebama koje se nalaze u domovima“, naveo je Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Gradiška.

Svi oni koji pripadaju ovim rizičnim grupama stanovništva, treba da se jave svom ljekaru porodične medicine radi potvrde za besplatnu vakcinaciju, koja će biti realizovana u zgradi porodične medicine u Gradišci. Komercijalne vakcine građani će moći primiti u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja. Ambulante u Lamincima, Dubravama, Novoj Topoli, Gornjoj Jurkovici, Turjaku, Orahovoj i Gornjim Podgradcima takođe će vršiti besplatnu i komercijalnu vakcinaciju.

Doktor Milenković savjetuje da građani vakcinaciju obave što ranije: „Potrebne su dvije nedjelje za stvaranje antitijela u ljudskom organizmu i pacijent je nakon toga u potpunosti zaštićen.“

 U područnoj ambulanti u Turjaku kažu da je odaziv stanovništva uvijek zadovoljavajući i da do sada nije zabilježena epidemija gripa.

„90 odsto pacijenata koji imaju pravo na besplatnu vakcinu je i prime, a potražnja za komercijalnom je takođe veoma dobra“, rekla je Marija Kučuk, medicinska sestra.

Svjetska zdravstvena organizacija za ovu godinu preporučila je četvorovalentnu vakcinu, koju je proizvela francuska firma „Sanofi paster“.

Info+ kablovski kanal