Vremenska prognoza

četvrtak, 20 mart 2014 14:12

Počela sadnja sezonskog cvijeća

Sa prvim danima proljeća počinje I uređenje grada. Osim javnih površina, vrijedni domaćini uređuju dvorišta I balkone. U ovom periodu proizvođači cvijeća imaju pune ruke posla.

Počela sadnja sezonskog cvijeća

„Proizvodimo lozice, maćuhice, lediće, ciklamu, petonije, sulfinije i mnoge druge vrste cvijeća. Nije teško baviti se ovim poslom ali je veća obaveza, treba dosta brige i opreza oko cvijeća“, priča Zdravka Vujičić iz G.Karajzovaca. „Nije teška proizvodnja koliko je teško  prodavati. Ne može se naći tržište“, ističe Boro Blesić, iz Vilusa.

Proizvodi gradiških poljoprivrednika, najbrže nađu put do domaćih kupaca, a na Zelenoj pijaci u Gradišci, ovog četvrtka svaka domaćica mogla je da u bogatoj ponudi cvijeća nađe nešto za sebe.

Vrijedni proizvađači, savjetuju svoje kupce da je osim sadnje, neophodno i redovno voditi brigu o cvijeću. Proizvođači su istakli i cijene cvijeća. Maćuhice i ledići za sada koštaju po 0,50 a sitne maćuhice 0,60 KM. lozice i jagorčevina koštaju po 1 KM, ruzmarin i lavanda po 2, muškatla od 2,5 do 3, dok ćete za niske ružice izdvojiti 4 KM.

Info+ kablovski kanal