Vremenska prognoza

ponedeljak, 19 maj 2014 14:29

Počela nastava u Gradišci, normalizacija stanja u Srpcu

U Gradišci se za razliku od drugih opština u Republici Srpskoj i okruženja danas sve odvija po ustaljenom planu i građani normalno obavljaju svoje planirane aktivnosti. Nastava je počela u svim srednjim i osnovnim školama.

Počela nastava u Gradišci, normalizacija stanja u Srpcu

Vatrogasci u protekla 24 časa nisu imali intervencija. Nikakvih problema nema što se tiče vode, ona je higijenski ispravna za piće i očekuje se uredna isporuka. Iz Elektrodistribucije Gradiška najvljuju samo planirana isključenja električne energije.

U opštini Srbac  se nakon katastrofalnih poplava situacija polako normalizuje. „Snabdijevanja električnom energijom za sada je stabilno, iako je voda u Vrbaskoj ulici u kojoj se nalazi objekat Elektrodistribucije dostigla kritičnu visinu i zaprijetila da ugrozi transformator ovog objekta. Tako da je u jednom trenutku prijetila opasnost da bude čitava srbačka opština isključena,ali to se na svu sreću nije desilo. KP „Vodovod“ je tokom vikenda izvršilo vanrednu kontrolu vode sa svih izvorišta i pokazalo se da je voda u potpunosti ispravna odnosno higijenski bezbjedna za piće“ kaže Dejan Jovičić, stručni saradnik za odnose sa javnošću.

Za razliku od Gradiške u srbačkoj opštini nastava još nije počela. Za to nema uslova,a najteža situacija je u OŠ „Dositej Obradović“ u Razboju. „Voda je napravila pravu pustoš u ovom objektu tako da su učionice potpuno devastirane, parket se podigao, zidovi oštećeni. Vlaga se osjeti na svakom koraku, fiskulturna sala je neuslovna u nju se ne može ni ući od velike količine vode. Tako da je vrlo diskutabilno kada će u ovom objektu početi nastava. Što se tiče ostalih škola, one za sada nisu ozbiljnije ugrožene, ali budući da se voda nije povukla iz svih domaćinstava na području srbačke opštine samim tim učenici ne mogu izaći iz svojih kuća. Iz tog razloga je ministar prosvjete i kulture RS rekao da srbački đaci danas neće ići u školu“ rekao je Jovičić.     

Svi magistralni i regionalni putevi kroz srbačku opštinu  uglavnom su prohodni. Međutim nešto lokalnih puteva po ugroženim selima još uvije nije u poptupnosti prohodno. Mještani su tokom jučerašnjeg i današnjeg dana sanirali oštećena, tako da se očekuje da će do kraja noći i oni biti bezbjedni za putnu komunikaciju.

Info+ kablovski kanal