Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 oktobar 2019 14:09

Počela izgradnja Trga Čubrilovića u Gradišci

Počela je prva faza izgradnje trga posvećenog porodici Čubrilović, u Vidovdanskoj ulici u Gradišci.

Počela izgradnja Trga Čubrilovića u Gradišci

Finansijska sredstva, u iznosu od 158 000 KM, obezbijedila je Gradska uprava, a gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, obišao je radove na vanjskom uređenju trga.

“Porodica Čubrilović je jedna od najznačajnijih u srpskoj istoriji. Želimo vratiti Gradišci stari sjaj, jer je nekad ovdje postojalo pet gradskih trgova, a sada nemamo nijedan”, rekao je gradonačelnik Adžić.

Izgradnjom Trga Čubrilovića nastoji se oživjeti sjećanje na najznamenitiju porodicu Gradiške, koja je ostavila veliki trag. Sa istim ciljem u toku je realizacija i drugih aktivnosti.

“Radi se o monografiji, izložbi na kojoj će prvi put biti prezentovana originalna dokumenta prodice Čubrilović. Takođe, radi se na dokumentarno-igranom filmu. Dokumentarne dionice su završene, a uskoro će biti snimane igrane. Ono što je interesantno, kada je u pitanju buduća statua Veljka Čubrilovića, činjenica je da je izrađuje snaja od unuke Veljka Čubrilovića, Vida Stanisavac Vujičić”, naveo je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Sa ciljem strateškog razvoja Gradiške Gradska uprava je, u saradnji sa Tehničkim fakultetom iz Novog Sada, započela studiju urbane mobilnosti “Smart city”, istakao je gradonačelnik Adžić: “Grad Gradiška ima problem, kao mnogi gradovi u okruženju, sa parking prostorima, sa vođenjem strateškog razvoja, sa zelenim površinama, šetalištima, biciklističkim stazama, trotoarima. Želimo napraviti ozbiljnu strategiju razvoja urbane mobilnosti, koju bismo koristili u okviru godišnjih akcionih planova. Težićemo da Gradiška postane srednjeevropski grad prepoznatljiv u regionu. Ugradićemo pametne klupe, potom panel sa informacijama o samom gradu ali i okolini.”

Rok završetka prve faze radova izgradnje Trga Čubrilovića je 60 dana, a iduće godine bi trebalo da otpočnu radovi na rekonstrukciji Trga Jevrejskih stradanja.

Info+ kablovski kanal