Vremenska prognoza

ponedeljak, 08 oktobar 2018 14:57

Planirana nabavka aviona za djelovanje po gradonosnim oblacima

U Protivgradnoj preventivi RS planiraju nabavku aviona kojeg bi koristili u suzbijanju grada za vrijeme zabrane ispaljivanja raketa od strane kontrole leta.

Planirana nabavka aviona za djelovanje po gradonosnim oblacima

Povom toga predstavnici ovog preduzeća u septembru ove godine boravili su u Gracu gdje su se upoznali sa načinom rada jednog takvog aviona.
„Radi se o privrednim vazduhoplovima koji su opremljeni za potrebe protivgradne zaštite. Oni nose generatore koji sagorijevaju srebreni jodid, isti je sadržaj kao i u raketi. Mi očekujemo nakon ove posjete uzvratnu posjetu da će doći sa jednim takvim vazduhoplovom i da ćemo izvršiti demonstraciju rada kako bi našli zajednički modalitet da takav jedan avion uvedemo i kod nas“ rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.
Dejanović kaže da bi za nabvku aviona koji bi bio opremljen sa potrebnim generatorima i adaptacijom poljoprivednog aerodroma u Novoj Topoli trebalo izdvojiti oko 250 hiljada evra. Dodaje da su u toku prošle i ove godine uložili oko 120 hiljda evra za nabavku prizemnih generatora.
Bliži se i kraj ove sezone koja je prema riječima Dejanovića bila njateža u proteklih 20 godina. U toku 43 dana sa dejstvima ispaljeno je 1497 protivgradnih raketa.
Od iduće sezone koja počinje 15. aprila planiraju da i područje Istočne Hercegovine stave pod kišobran protivgradne zaštite.

Info+ kablovski kanal