Vremenska prognoza

ponedeljak, 17 novembar 2014 13:26

Pisma i razglednice danas rijetko ko šalje

Razglednice su nekad bile jedini način da se iz daleka pošalju pozdravi i čestitaju praznici. Pojavom interneta i mobilnih telefona mnogi su i zaboravili na njih, pa je danas prava rijetkost da se takva jedna pošiljka nađe u poštarevoj torbi.

Pisma i razglednice danas rijetko ko šalje

„Prije je bilo mnogo više dopisivanja između fizički lica, a danas je više između pravni ili pravni i fizički lica.U pošiljke koje se danas uglavnom šalju spadaju računi, preporučene pošiljke i u posljednje vrijeme imamo mnogo pošiljaka brze pošte. Imamo i pošiljke koje su vezane za on line kupovinu“ kaže Saša Mrmak, upravnik Pošte Gradiška.Da jedno pismo stigne i iz najudaljenijih krajeva potrebno je maksimalno tri dana, a za sms poruku svega nekoliko sekundi što je sigurno jedan od glavnih razloga koji je uticao na smanjen broj razglednica.

 U današnje vrijeme posjeta poštara mnogima i nije draga, ali mu se neka domaćinstvu itekako obraduju. „Mislim da se najviše obraduju naši penzioneri. Mi takođe donosimo dječije i boračke doplatke, kao i invalidnine“ rekao je Mrmak.

Posao poštar sigurno nije lak, jer oni pod određenim teretom pređu nekoliko kilometara da bi uručili pošiljku.Upravnik Pošte Gradiška Saša Mrmak kaže da na ovom području ima 29 poštara koja obuhvataju 43 dostavna reona. „Najviše pošaljaka ima početkom mjeseca. Mi u toku jednog mjeseca uručimo 24 hiljade računa za električnu energiju, više od 12 hiljada telefonskih računa, oko 18 hiljada komunalnih usluga“ dodao je Mrmak.

Pošte su se nekad posjećivale i zbog govornica, ali  su danas rijetki oni koji će telefonski poziv obaviti na ovaj način.

Pošte kao i mnogi drugi nastoje da se prilagode zahtjevima koje nameće tržište, te u skladu sa tim mijenjaju i proširuju svoje usluge.

Info+ kablovski kanal