Vremenska prognoza

četvrtak, 08 januar 2015 12:53

Pijačni dan u Gradišci bez mnogo kupaca i prodavaca

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju drugi dan Božića. Iako je radni dan, većina prodavaca na Zelenoj pijaci odmara. I oni koji su došli neće mnogo pazariti, jer kupaca skoro i da nema.

Pijačni dan u Gradišci bez mnogo kupaca i prodavaca

Zato prodavci imaju vremena i za kafu ali i da svedu računa nakon što je jedan dio praznika, kada se može nešto više zaraditi, iza njih. “Prava praznična idila je bila. Ljudi su se spremali za najradosniji praznik da imaju sve na svojim trpezama.Najviše se kupovalo za pijukanje, orasi, lješnjaci” kaže prodavac Ikonija Glamočić.I dok su jedni prodavci zadovoljni prodajom, drugi kažu da je iz godine u godinu zarada sve manja.

Tek poneki prolaznik i rijetko koji kupac danas se mogao sresti na Zelenoj pijaci. Očigledno je da su praznici ispraznili ionako tanke novčanike kod većine stanovnika, jer je poznato da se u ovom periodu troši više novca.

Koliko će cijeli januar odnijeti novca znaće se na kraju mjeseca. Za sada je izvjesno da je proslava Nove godine i Božića Gradiščane prilično koštala i da predstavlja značajnu stavku u kućnim budžetima.

Sa novom godinu što se tiče cijena poljoprivrednih proizvoda nije se ništa promijenilo: mrkva i dalje košta 2 marke, peršun i celer  5 KM, zelena salata 2.5 marke.Cijena paprika kreće se od  3.5 do 4 marke, crveni luk je jednu marku, a bijeli luk košta 5. Za pasulj zavisno od vrste potrebno je izdvojiti od 4 do 10 maraka. Ove sedmice orasi koštaju 18 KM.

Što se tiče voća, mandarine su 2, narandže 4, a nar je 1.5. Cijena limuna je 2.5 marke, jabuke su 0.80 feninga, a kivi košta 2 marke.

Info+ kablovski kanal