Vremenska prognoza

četvrtak, 16 januar 2020 13:09

Pijačni barometar za 16. januar

Četvrtak u Gradišci dobro je poznat kao pijačni dan.

Pijačni barometar za 16. januar

Ne mareći za hladnoću, prodavci su se potrudili i rafe na Zelenoj pijaci ispunili šarolikim prehrambenim proizvodima.

Prema riječima nekolicine, nakon praznika prodaja obično ide slabije, međutim pronašli smo i one koji su zadovoljni.

„Još uvijek prodaja ide dobro, a očekujem da se tako nastavi i kada prođu sve slave. Veoma sam zadovoljna prošlom godinom“, rekla je Nada Radivojević iz Rogolja.

Kada su u pitanju cijene kod pojedinih proizvoda ona se i dalje ne mijenja – za 1 KM može se kupiti četiri do pet jaja, a za isti iznos i litra mlijeka, dok sir i kajmak koštaju po 4 KM.

Kilogram kupusa je 1 KM, prokelja 4 KM, kelja 2 KM. Paprike, crvene ili žute babure, koštaju 5 KM, kao i kilogram krastavaca. Blitva, zelena salata, tikvice i paradajz kreću se po cijeni od 4 KM po kilogramu. Crveni luk košta 1,50 KM, dok je bijeli luk 8 KM.  Kilogram krompira se kreće po cijeni od 60 pf, peršun je 6 KM, karfiol 3 KM, a gljive su 5 KM. Grah košta od 4 do 10 KM, u zavisnosti od vrste.

Što se tiče voća – za kilogram jabuka potrebno je izdvojiti 1 KM, limuna od 2,50 do 3 KM. Grožđe košta 6 KM, narandže 2 KM, kruške 4 KM, koliko je potrebno izdvojiti za kilogram nara ili dunje.

Cijena suhih šljiva iznosi od 5 do 7 KM, smokava 10, dok kilogram suhih marelica košta 20 KM. Orasi i lješnici se kreću po cijeni od 17 KM. Med je 15 KM.

Info+ kablovski kanal