Vremenska prognoza

utorak, 10 april 2018 16:53

Pala prva klapa: Počelo snimanje filma o proti Subotiću

Kod crkve u Lamincima počelo je snimanje igranih dionica dokumentarno-igranog filma  „Dušan Subotić, proto stradalnik“.

Pala prva klapa: Počelo snimanje filma o proti Subotiću

U ulozi prote Subotića našao se glumac Narodnog pozorišta RS Đorđe Marković. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je značajne pozorišne i filmske uloge. Ulogu gradiškog prote smatra krunom svoga rada.

„Drago mi je što igram protu Subotića. Imamo sjajnu ekipu i mislim da ćemo napraviti dobar i poučan film“, rekao je Marković.

U glumačkoj ekipi su i Gradiščani Admir Mešić i Zlatan Vidović, dok je režiser filma gradiški glumac Draško Vidović.

„Za mene je ovo veliki izazov jer je ovo moja prva filmska režija. Pisao sam scenario za igrane sekvence, nadam se da će se publici svidjeti“, kaže Draško Vidović.

„Jako mi je drago što će Gradiška saznati više o proti Subotiću i mislim da bi u buduće trebala biti praksa da se snimaju filmovi o velikanima iz ove opštine. Igram ustaškog podoficira Mirka koji dolazi da hapsi protu“, istakao je Zlatan Vidović.

Snimanje dokumentarno-igranog filma podržali su Opština Gradiška i Zavičajni muzej. Direktor Muzeja Bojan Vujinović ujedno je i producent filma. Ističe da igrane dionice imaju za cilj da filmu daju potrebnu dramaturgiju. Publika treba da doživi duh vremena u kojem je živio proto Subotić, dodaje Vujinović.

„Biće snimljeno hapšenje prote Subotića, momenti u zatvoru, njegova sjećanja i likvidacija“, kazao je Vujinović.

Prota Dušan Subotić bio je arhijerejski namjesnik gradiški i narodni poslanik Sreza bosanskohercegovačkog. Ubijen je 1941. godine, kao jedna od prvih žrtava tadašnje NDH. Svojim radom i djelovanjem stvorio je bolje uslove života na području Gradiške. Dokumentarno-igrani film oživiće uspomenu na znamenitog Gradiščana protu Subotića. Veći dio dokumentarnog dijela je već snimljen.

„Proto je bio veliki graditelj, čovjek koji je prvi u istoriji povezao Slavoniju sa Lijevčem Poljem. Stvarao je i duhovne i društvene veze. Stradao je mučenički“, kaže Dario Drinić, teolog i inicijator filma.

„Nastojali smo da kombinacijom dokumentarnog i igranog dijela filma približimo protu gledaocima. On je veoma interesantna istorijska ličnost. Film vodimo u tri pravca, kroz tri uloge Dušana Subotića, duhovna, politički i društvena“, naglasio je autor filma Milan Pilipović.

Dokumentarno – igrani film „Dušan Subotić, proto stradalnik“ u Gradišci će biti prikazan 5. maja, na dan kada je prije 77 godina stradao proto Subotić.

Info+ kablovski kanal