Vremenska prognoza

petak, 08 jun 2018 15:18

Ove sezone potrebno dosta sezonskih radnika

Voćari u Republici Srpskoj ove godine očekuju dobre prinose. Vremenski uslovi su bili povoljni. Međutim problem će im predstavljati nedosatak radne snage.

Ove sezone potrebno dosta sezonskih radnika

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS,  kaže da  su na velikim mukama, jer im ove sezone treba mnogo sezonskih radnika. Najviše problema imaju tokom rezidbe u proljećnom periodu, te  tad moraju da uvoze radnike iz Srbije.  “Mi svake godine imamo problema sa radnicima jer ih treba dosta.Sada imamo zelenu intervenciju, za to imamo domaću radnu snagu starije životne dobi. Mladi ljudi su odavde otišli” rekao je Dragoja Dijčinović, predsjednik Udurženja voćara Republike Srpske.
Posljednjih godina angažovali  su i dosta radnika iz svih krajeva RS i FBiH. Dojčinović  je rekao da na svom voćnjaku površine 17 hekatar svake godine angažuje 20-tak radnika. Ove godine berba bi zbog dobrog roda trebala trajati nešto duže, oko 40 dana.
Iako će problem predstavljati neodostatak radne snage predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su uslovi ovog proljeća kakvi se samo poželjeti mogu.Ove godine konačno bi mogli stati na noge. “Rod je jako dobar kao i kvalitet.Možemo očekivati dobru godinu” rekao je Dojčinović.
Trenutno je u voćnjacima u toku berba trešnje ,a uskoro će početi berba višnje.Nakon toga kreće se sa berbom breskve, kruške, zatim jabuke. U periodu od 15. avgusta do 15. novembra biće potrebno angažovati  veliki broj sezonskih radnika.

Info+ kablovski kanal