Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 februar 2021 12:50

Otkazan Program pripreme djece u godini pred polazak u školu

Program pripreme djece u godini pred polazak u školu u Republici Srpskoj ove godine neće biti realizovan odlučilo je Ministarstvo prosvjete i kulture.

Otkazan Program pripreme djece u godini pred polazak u školu

U obrazloženju koje je dostavljeno školama i predškolskim ustanovama u Gradišci ministarstvo navodi da je odluka donesena u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, a zbog epidemiološke situacije. U JPU „Lepa Radić“ za program je bilo prijavlejno 92 djece, a u OŠ „Sveti Sava“ Dubrave 32 djece.

„To se može razumijeti. Trebali smo početi početkom marta. Mi smo imali prijavljeno 32 djece mada se uvijek kasnije priključi još neko dijete. Trebali smo imati dvije grupe ovdje i u područnoj školi u Lamincima“ kaže Rajna Soldat, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave.

U ovoj ustanovi Program pripreme djece u godini pred polazak u školu se realizuje posljednjih pet godina i ističu da je ovaj vid vaspitno-obrazovnog procesa budućim prvačićima bio značajan.

„Zaista je bilo vidljivih rezultata, posebno su to isticale učiteljice koji su dobijale djecu koja su prošla taj program. One su uočavale veliku razliku, šteta je što neće biti, jer je glavni cilj socijalizacija, a to je u ovom momentu zbog epidemioloških mjera teško bilo i ostvariti“ rekla je Rajna Soldat, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave.

Narednih petanest dana u područnoj školi u Novom Selu biće održana on line nastava, jer su na korona virus pozitivni nastavnica i jedan učenika, kaže direktorica Rajna Soldat i dodaje da ovu područnu školu pohađa šest učenika.

Info+ kablovski kanal