Vremenska prognoza

petak, 13 jun 2014 15:11

Održana sjednica Predsjedništva Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske

Zahvaljujući radu i postojanju Udruženja žena žrtava rata RS u Posavini su prvi put nakon 21 godinu uhapšena 4 lica koji su zlostavljali žene. Ovo je između ostalog rečeno na drugoj sjednici Predsjedništva ovog Udruženja koja je održana u Gradišci.

Održana sjednica Predsjedništva Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske

Predsjednica Božica Živković Rajilić rekla je da će nastaviti sa prikupljanjem podataka o imenima zločinaca koje će dostaviti tužilaštvu Suda BiH kako bi počinioci bili procesuirani. Pored tog imaju i  druge aktivnosti koje su posvećen potrebama članica ovog Udruženja.  “Prva i osnovna stvar da bi uopšte sudski procesi i sve ostalo bilo realizovano jeste da žene budu psihički stabilne, jer je dobar dio njih u dubokoj depresiji. Mi smo sa Centrom za istraživanje ratnih zločina, Gender centrom i institucijama Vlade napravili projekat. U sklopu njega će 60 žena biti na psihičkom oporavku, te će nastojati da prevaziđu barijere koje ih godinama muče” dodala je Rajilićeva.
Ovaj projekat koji nosi naziv „Snaga je u nama“ pohvalile su članice iz drugih gradova Republike Srpske, koje su zadovoljne sa dosadašnjim radom Udruženja. 
Iako članice ne rado govore o torturama osnovni zadatak Udruženja je da se prenosi istina o svemu onom što su žene proživjele u Odbrambeno otadžbinskom ratu. Inače, Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske ima 208 članica i zvanično postoji godinu dana.
Rajilićeva je napomenula da krajem godine planiraju održavanje Okruglog stola kome će prisustvovati predstavnici institucija vlasti, gdje će tražiti izmjene zakona s ciljem poboljšanja njihovog statusa kao civilne žrtve rata.

Info+ kablovski kanal