Vremenska prognoza

petak, 28 mart 2014 14:10

Održana javna tribina “Arheologija i ekonomski razvoj”

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ’’Prosvjeta’’, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Zavičajni muzej Gradiška organizovali su javnu tribinu ’’Arheologija i ekonomski razvoj’’ koja je održan u Kulturnom centru.

Održana javna tribina “Arheologija i ekonomski razvoj”

Posjetioci su mogli nešto više saznati o arheologiji, istraživanjima, o povezanosti arheologije i turizma i oživljavanju održivog arheološkog turizma. “Potrebno je shvatiti da arheologija  nije samo nauka  koja troši novac, već nauka koja proizvodi ozbiljne projekte” kaže Bojan Vujinović, kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška.

Na javnoj tribini govorio je Mark Vander Linden iz Arheološkog instituta Univerzitetskog koledža u Londonu. On je naveo da su ovu opštinu posjetili u okviru petogodišnjeg projekta koji sprovode na području RS i zbog dugogodišnje saradnje koju univerziteti iz Engleske imaju sa kulturnim institucijama u RS. Što se tiče navedenog projekta koji je poptipsan 2012. godine od strane Ministarstva prosvjete i kulture,a u ime svih kulturnih inistutucija, muzej RS je nosilac aktivnosti i glavni partner sa Univerzitetskim koledžom iz Londona. “Ta saradnja traje jako dugo. Imali smo sreću da se ona I proširila I da smo dobila I ta srdetsva od Evropske unije koja su nama najpotrebnija” kaže Ivana Pandžić, kustos iz muzeja RS . Pored ovih eminentnih stručnjaka tribini u gradiškom Kulturnom centru prisustvovala je i Ljubica Srdić iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS

Info+ kablovski kanal