Vremenska prognoza

četvrtak, 15 maj 2014 12:31

Odbornici u Srpcu najviše diskutovali o Programu rada KP „Vodovod“

Zahtjev za povećanje cijene vode na sjednici SO Srbac nije prihvaćen bez obzira što je usvojen Program rada Komunalnog preduzeća „Vodovod“ za ovu godinu. Sama incijativa izazvala je oštru polemiku među odbornicima.

Odbornici u Srpcu najviše diskutovali o Programu rada KP „Vodovod“

Načelnik Drago Ćirić smatra da je neprihvatljivo da se cijena vode poveća, iako se preduzeće nalazi u teškoj sitaciji. Najveći problemi su gubici vode na pojedinim objektima, te je potrebno pojačati i naplativost, kaže Ćrić.  “Kada se saberu računi svih odbornika i pojedinih funkcionera koji sjede u skupštinskoj sali, sigurno ima nenaplaćenih najmanje 20 hiljada maraka. Ja i dalje smatram da ne treba povećati cijenu vode, ima dovoljno rezervi da se svi gubici smanje, nenaplaćena voda” dodao je načelnik.

Suprotnog stava je predsjednik SO Srbac Teodor Stojković koji je podržao inicijativu o poskupljenju vode. „Sa povećanjem cijena od 20 odsto ponovo bi imali najjeftiniju cijenu vode u regionu sa odličnim kvalitetom vode. To je povećanje od marku do dvije na mjesečnom nivou po domaćinstvu, što se i ne osjeti, a to „Vodovodu“ mnogo znači. Bilo bi dobro i da građani počnu racionalnije trošiti vodu, naročito kad je riječ o zalijevanju bašta i slično, jer se i tako može uštedjeti“, rekao je Stojković.

Programom rada predviđeno je povećanje cijene vode i kanalizacije za oko 20 odsto za domaćinstva i pravna lica dok bi socijalne kategorije bile izuzete od poskupljenja. Tako bi kubni metar vode za fizička lica umjesto 0,95 KM koštao 1,14 KM dok bi pravna lica umjesto 1,43 KM plaćala 1,72 KM. Usluge kanalizacije domaćinstva bi umjesto 0,29 KM po kubnom metru plaćali 0,35 KM a pravna lica umjesto 0,43 KM plaćala 0,52 KM.  

Info+ kablovski kanal