Vremenska prognoza

sreda, 17 april 2019 14:03

Odabrane najbolje fotografije “Save u objektivu”

U okviru projekta “Sava u objektivu” dodijeljene su nagrade fotografima koji su  zabilježili jedinstven trenutak na ovoj rijeci. U programu uživo, koji se iz restorana “Carpe diem” prenosio talasima Radio Kozare i Radio Nove Gradiške, birale su se najbolje fotografije u tri kategorije - vremeplov, amaterska i profesionalna. Savu u objektivu najbolje je zabilježio Predrag Zec, u kategoriji profesionalaca, dok je Sanja Sigurnjak, iz Nove Gradiške, ovu titulu ponijela u kategoriji amatera.

Odabrane najbolje fotografije “Save u objektivu”

“Fotografija je nastala 2009, kada sam radio izložbu “Život na Savi”. Nastala je spontano, meni je draga i nisam računao da će pobijediti. Sava je za nas fotografe vječna inspiracija. Najbolje fotografije nastaju rano ujutru ili pred zalazak sunca”, ispričao je Zec.

Težak zadatak u biranju najboljih fotografija, budući da je na konkurs pristiglo više od 500, od 60 autora sa obe strane rijeke Save, imao je Drago Vejnović, profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

“Najzahtjevnije je bilo to što su radovi bili kvalitetni i teško se bilo odlučiti koji je najbolji. Radovi su mi anonimno dostavljeni i pokušao sam biti objektivan kako bih njihove motive ispred objektiva najrealnije ocijenio. Prvonagrađena fotografija u profesionalnoj kategoriji je puna života i predstavlja ono što Sava zapravo jeste – puna života sa obe obale”, naveo je Vejnović.

Projekat “Sava u objektivu” podržali su Kulturni centar, Osnovna muzička škola “Branko Smiljanić”, Grad pozorište Gradiška, te Gradska uprava. Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, rekao je da se ovim napravio pionirski korak u obnavljanju saradnje dvije Gradiške: “Imamo rijeku koja ima široku dušu, koja s jedne strane grli našu Gradišku, s druge strane Novu Gradišku. Večeras smo bili u prilici da putem dva medija priuštimo jedno druženje, kroz razmjenu kulturne, umjetničke, društvene ali i buduće privredne saradnje.”

Uz proglašenje najboljih, priređen je kulturno-zabavni program, u kojem su učestvovali učenici gradiške Muzičke škole, glumci Grad pozorišta, te izvorna grupa Pet plus iz Nove Gradiške.

Generalni pokrovitelj manifestacije bilo je Ugostiteljsko preduzeće “Carpe diem”.

“Naša vrata su uvijek otvorena svim ljudima, posebno onima koji sa sobom nose nešto novo, koji sa sobom nose poruke ljubavi i razumijevanja i koji ističu da kultura predstavlja dio naših života. Ovaj program je bio velik i važan izazov, kojem smo bili posvećeni protekla dva mjeseca. Rijeka Sava je inspiracija u radu našeg restorana”, navela je Tanja Šurlan, vlasnik Ugostiteljskog preduzeća “Carpe diem”.

Sve pristigle fotografije Save, građani će moći da pogledaju na izložbama koje će u narednom periodu biti organizovane u oba grada – Gradišci i Novoj Gradišci.

Info+ kablovski kanal