Vremenska prognoza

četvrtak, 24 april 2014 15:41

Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Dan kada su svijet napustila dva velikana književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, proslavlja se svake godine kao Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svrha ovog praznika, koji je 1995. godine osnovao UNESKO, jeste da oda priznanje knjigama i piscima, te da ohrabri ljude da otkriju ili pak ponovo ožive zadovoljstvo čitanja. To se posebno odnosi na mlade, jer je knjigu danas zamijenila moderna tehnologija. Ipak u Naradnoj biblioteci Gradiška kažu da imaju dovoljan broj čitalaca. „Ja sam zadovoljna koliko djeca čitaju, što se tiče srednjoškolaca ima ih koji su redovni i koji često dolaze po knjigu“ kaže Aleksandra Stojanović, bibliotekar Dječijeg odjeljenja.

Ova biblioteka raspolaže sa preko 60 hiljada knjiga,a knjižni fond svake je godine bogatiji za određeni broj novijih naslova. Neki od najčitanijih autora u zadnje vrijeme su Isidora Bjelica, Aleksandar Gatalica, Žarko Laušević. Ova javna ustanova je povodom Međunarodnog dana knjige, 23-ćeg aprila i Dana opštine Gradiška,24-tog aprila, u čitaonici organizovala druženje bibliotekara i polaznika najstarije grupe Predškolske ustanove ’’Lepa Radić’’. „Tom prilikom organizovana je radionica tokom koje su djeca pisala,crtala i bojila, a svi radovi biće ukoričeni i ostaće trajno u biblioteci. Radionica je bila posvećena velikom dječijem pjesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, čije su knjige bile izložene i dostupne djeci koja su rado recitovala stihove ovog, ali i drugih pjesnika koje su do sada naučili“, kaže Stojanovićeva.Kako bi privukli što veći broj čitalaca Narodna biblioteka Gradiška je donijela odluku da se svi zainteresovani 23 i 24 aprila mogu besplatno učlaniti u biblioteku, koja od 15-tog aprila radi svakim radnim danom od 7,30 do 19 časova i 3o minuta, a subotom od 8 do 14 časova.

Preporuka je da da u slobodno vrijeme zakoračite u čarobni svijet knjige, jer svaka  nova pročitana knjiga oplemenjuje i obogaćuje naše znanje.

Info+ kablovski kanal