Vremenska prognoza

subota, 22 februar 2014 13:37

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Članice Aktiva žena OO Srpske demokratske stranke Gradiška obilježile su Međunarodni dan maternjeg jezik prigodnim programom koji je upriličen u Narodnoj biblioteci.

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Ovom prilikom razgovaralo se o srpskom jeziku i načinu na koji ga srpski narod danas njeguje i čuva. “Pored niza aktivnosti koje ima u svom godišnjem planu Aktiv žena SDS smatra da je potrebno obilježiti i značajne datume kao što je ovaj. Iako mislimo da znamo mnogo toga svaki put se iznenadimo sa novim saznanjima i lijepim riječima iz našeg jezika” kaže Milkica Đunić, predsjednik Aktiva žena OO SDS-a Gradiška. “Borba protiv tuđica koje ulaze u naš jezik trebalo bi da je prisutna i ovaj današnji dan i razgovor trebalo bi da inicira mladima kako bi se u to oni trebali uključiti” rekla je Mara Drinić, potpredsjednik Aktiva žena OO SDS-a Gradiška.

Radana Vila Stanišljević, profesor srpskog jezika i književnosti ukazala je na veliki značaj očuvanja jezika koji je najsnažnije obilježje jednog naroda. Ona smatra da je jezik smisao postojanja, on je nešto što te odslikava i govori o tebi na naljepši način i što te potvrđuje kao ličnost.  Obilježavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika prisustvovao je i načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, sa saradnicima. “Ovo je prilika da popričamo o svemu onom što treba srpski narod da sačuva. Zbog toga je važno da se govori o očuvanju tradicije, kulture, ćirilice, svega onog što nas može svrstati u red najstarijih evropskih narod kojim objektivno i pripadamo” rekao je Latinović.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara od 2000. godine u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Info+ kablovski kanal