Vremenska prognoza

petak, 18 oktobar 2019 15:09

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa u Gradišci

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u Kulturnom centru Gradiška odigrana je predstava „Helen Keler“, a organizator je bila Gradska organizacija slijepih Gradiška.

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa u Gradišci

Predsjednik organizacije, Željko Štrbac, istakao je da položaj slijepih osoba nije zavidan, ali da ipak postoje neke pogodnosti za članove.

„Većina pomagala nam je nedostižna, jer su veoma skupa. Pozitivno je jer se naši članovi, slijepa lica, oslobađaju od plaćanja RTV pretplate. Takođe, članovi do 35 godina imaju mogućnost informatičke obuke, nakon kojega mogu dobiti računar sa govornim softverom putem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS“, objasnio je Željko Štrbac, predsjednik Gradske organizacije slijepih Gradiška.

„Helen Keler“ je multimedijalna predstava o slijepoj i gluhonijemoj američkoj književnici. Produkciju predstave potpisuju DIS – Pozorište mladih Banjaluka i Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Repulike Srpske.

„Želja nam je da razbijemo predrasude o slijepim licima u našem društvu. Na ovaj dan prilika je da skrenemo pažnju na potencijale tih ljudi“, istakao je Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS.

Upravo je svoj veliki talenat i dostignuće u okviru predstave pokazala i banjalučka književnica Borka Tadić, koja je utjelovila lik Helen Keler, govoreći dio svoje monodrame „U znaku bijelog štapa“.

„Smatram da je predstava vrlo interesantna, a reakcije publike na njenom kraju govore više od bilo kakvih riječi“, navela je Borka Tadić.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. oktobra od 1964. godine, a ustanovio ga je tadašnji predsjednik SAD-a Lindon Džonson.

Info+ kablovski kanal