Vremenska prognoza

ponedeljak, 17 februar 2014 09:08

Obilježen Dan boraca i Prvi srpski ustanak

Povodom obilježavanja Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS i Prvog srpskog ustanka, u hramu pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je parastos poginulim  borcima. Tim povodom, predstavnici opštinske Boračke organizacije položili su vijence i zapalili svijeće pored Spomen česme na gradskom groblju u Brestovčini.

Obilježen Dan boraca i Prvi srpski ustanak

Ove godine Dan boraca obilježen je i posjetom predstvanika Boračke organizacije koji su naugroženijim kategorijima ove populacije uručili novčanu pomoć.Dragan Glamočanin, predsjednik Boračke organizacije Gradiška kaže da borci danas teško žive,a najviše ih muče nezaposlenost. „Mi im ne možemo značajno pomoći“ dodaje Glamočanin, „jer o  svemu tome država treba da vodi više računa“.

Vlada RS dala je odobrenje  za kreditno zaduženje u ukupnom iznosu do 25 miliona KM za potrebe finansiranja realizacije programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.“ Prema Programu stambenog zbrinjavanja ovih kategorija, koji je trebalo da bude realizovan ješ 2010. godine, u Gradišci je potrebno izgraditi još jednu zgradu sa 23 stana i realizovati jednokratnu pomoć namjenjenu stambenom zbrinjavanju još oko 50 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.”rekao je Glamočanin. Opština Gradiška je u velikoj mjeri riješila problem stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida. Lokalna administracija je spremna da realizuje izgradnju još jedne zgrade sa 23 stana” kaže načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Vujadin Miljić.

Prema podacima sa kojim raspolaže Boračka organizacija Gradiška, u ratu je  su ovog područja  poginula 543 borca. 

Info+ kablovski kanal