Vremenska prognoza

petak, 08 januar 2021 12:47

Obilježen 29. rođendan Republike Srpske

Republika Srpska 9. januara slavi 29 godina postojanja I krsnu slavu Svetog Arhiđakona Stefana.

Obilježen 29. rođendan Republike Srpske

Povodom toga je u Gradišci služen parastos I položeni su vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata čiji su životi ugrađeni u temelje Republike Srpske.

„Ovo nikada ne smijemo zaboraviti ni mi ni naša djeca, utemeljivače, ljude koji su dali najsvetije za RS moramo pomenuti svakog devetog januara. Ove godine smo pripremili spot u kojem je grad pokazao ono najbolje što ima, u svijetu nauke, umjetnosti, kulture, sporta“ kaže Dragana Ilić, zamjenik gradonačelnika Gradiška.

Skupština srpskog naroda BiH je 9. januara 1992. godine usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, koja je novom Deklaracijom nakon donošenja Ustava dobila ime Republika Srpska i sva obilježja nacionalnog identiteta, himnu, zastavu i grb.

Povodom dana Republike vijence na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima položile su delegacije Grada Gradiška, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, Gradiške i Srbobranske brigade, SUBNOR-a i političkih stranaka.

Info+ kablovski kanal