Vremenska prognoza

četvrtak, 26 mart 2015 14:18

Obezbijeđena praksa za još jednog učenika

Za još jednog učenika Tehničke škole u Gradišci obezbijeđeno je da praksu obavlja u privatnom preduzeću.

Obezbijeđena praksa za još jednog učenika

Riječ je o Zoranu Šiniku učeniku drugog razreda koji se školuje za zanimanje obrađivač metala rezanjem.  „Puno će mi značiti ova praksa, jer ću možda ovdje moći dobiti posao“ rekao je Šinik.

Priliku da nešto više nauči i da stekne iskustvo ovaj učenik imaće u  u preduzeću „TIKT Manufaktura“ u Kozincima koje je potpisalo ugovor sa rukovodstvom Tehničke škole. Ovaj srednjoškolac će na praksu odlaziti dva puta sedmično i za svoj rad dobijaće određenu  novčanu nadoknadu.  „Njemu će pomagati stariji radnici koji će ga upoznavati sa procesom rada na raznim mašinama. Tako da on poslije kada završi školu može početi raditi“ kaže Krešimir Bodrožić, vlasnik preduzeća „TIKT Manufaktura“ Gradiška.

Učenici Tehničke škole steknu dobro predznanje i na praksi koja se obavlja u školi. Međutim, za nastavu van škole prednost imaju učenici koji su se pokazali kao najbolji u praktičnom i teorijskom dijelu. U posljednje vrijeme ovakav vid obavljanja prakse i ostalim učenicima je podsticaj da se više trude tokom školovanja. „Primjetio sa da se u zadnje vrijeme i lošiji učenici više trude i rade, jer imaju želju da idu raditi negdje kod privatnika, da se zaposle ili da obavljaju praksu“ smatra Miirko Janjetović, nastavnik praktične nastave za obrađivače metala rezanjem.

Ovo nije prvi put da su u preduzeće „TIKT Manufaktura“, koje se bavi obradom metala, plastike, različitih legura, srednjoškolcima pružili mogućnost da obavljaju praktičnu nastavu. Oni to već rade nekoliko godina. Tako su mnogi sada bivši učenici koji nisu nastavili školovanje ostali raditi u ovom preduzeću.

Ovo preduzeće godišnje na praksu primi od dva do tri učenika. Ukoliko bude mogućnosti priliku da nešto više nauče srednjoškolci će imati i u narednom periodu.

Info+ kablovski kanal