Vremenska prognoza

subota, 04 jul 2020 10:31

Novine među ovogodišnjim programima za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja

Zavod za zapošljavanje RS raspisao je Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava po nekoliko programa zapošljavanja u ovoj godini. Većina programa je realizovana prošle godine, ali u ovoj godini ima pojedinih novina.

Novine među ovogodišnjim programima za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja

Radi se o pet programa za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih, koji se aktivno vode na evidenciji nezaposlenih u Birou. Prvi projekat „Zajedno do posla“ tretira demobilisane borce, RVI i djecu poginulih boraca. „Kroz ovaj projekat, predviđeno je milion maraka za podsticaj zapošljavanja“, ističe Obrenka Balta, šef Biroa za zapošljavanje u Gradišci i navodi sljedeći  projekat koji će se realizovati, a odnosi se na podsticaj zapošljavanja pripravnika sa VSS. Ovaj projekat obuhvata djecu poginulih boraca i ostala lica. Novina je da će program, pored navedenog, tretirati i  djecu poginulih boraca sa srednjom stručnom spremom koja nisu odradila pripravnički staž. Projekat je vrijedan oko 4 miliona maraka i, po procjeni Zavoda, otvara se mogućnost zapošljavanja 615 lica. Za program zapošljavanja i samozapošljavanja u privredi, biće izdvojeno 5 300 000 KM, i on predviđa zapošljavanje oko 1 270 lica. „Ovim programom su obuhvaćeni svi poslodavci, osim onih iz oblasti obrazovanja, školstva i naučno-istraživačkih djelatnosti, koji su zainteresovani zaposliti lica starosti preko 40 godina, lica koja su šest i više mjeseci na birou, osobe koje žive u ruralnim područjima, žene žrtve porodičnog nasilja i ratne torture i štićenike domova, koji su završili školovanje“, precizira Balta.

Predviđena su i dva programa čije je ukupna vrijednost za prostor cijele Republike oko 200 000 KM. To su: program koji predviđa obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih kod poznatog poslodavca i novi -  Program partnertstva sa lokalnim zajednicama, koji podrazumijeva da lokalna zajednica, u skladu sa akcionim planom zapošljavanja i republičkim Planom, provodi aktivne mjere zapošljavanja.

„Javni poziv za posljednja dva projekta traje do utroška sredstva ili najdalje do kraja godine, a za preostale do 22. jula“, dodaju u gradiškom Birou.

Info+ kablovski kanal