Vremenska prognoza

četvrtak, 28 avgust 2014 14:59

Novi ugovori Toplane zbunili građane

Nove ugovore za narednu grejnu sezonu neki stanovnici opštine Gradiška nisu željeli potpisati sa gradskom Toplanom. To je potvrdio  predsjednik Zajednice etažnih vlasnika jedne od zgrade u Vidovdanskoj ulici Jovo Zeljković.

Novi ugovori Toplane zbunili građane

On kaže da im Toplana nudi istu cijenu grijanja,ali uz još neke dodatne troškove. “Kažu sve je ostalo isto, međutim oni će održavati toplotnu podstanicu,ali mi to trebamo plaćati.Mi ne znamo koliko će to koštati, jer nam to niko nije objasnio” rekao je Zeljković.

U gradiškoj Toplani tvrde da je došlo do nesporazuma, te su ovim putem objasnili novonastalu stuaciju koja je zbunila građane.“Podstanice koje se nalaze u objektima koja se griju su u vlasništvu stanara tog objekta. Suština cijele stvari je u tome da je Toplana željela da u narednoj sezoni građani imaju noćno grijanje. Razlika od dnevnog grijanja je u tome što će morati plaćati cijenu koštanja električne energije koja se potroši u podstanicama za tih osam sati noćnog grijanja. To su mikrotroškovi i iznose oko 3 feninga po metru kvadratnom“ rekao je Dragiša Zečević, direktor kompanije „IEE Banja Luka“.

Bivši korisnici usluga Toplane žale se na visinu troškova koje su ipak dužni plaćati za funkcionisanje sistema. „Ja zbog cijevi koje prolaze kroz moj stan moram platiti 38 posto“ kaže Zeljković

Ovim putem Zečević je objasnio da svaki stan ima određenu potrebnu snagu za grijanje površine. Zbog toga se ta grejna površina množi obračunskom jedinicom snage i dobija se iznos 38 posto od 1.65 KM po metru kvadratnom koji je fiksni trošak i odnosi se na instalisanu snagu za taj stan.

U gradiškoj Toplanu koju je prošle godine preuzela kompanija IEE Banja Luka  rekli su da je sve spremno za narednu grejnu sezonu koja bi trebala početi 15. oktobra.

Info+ kablovski kanal