Vremenska prognoza

sreda, 15 januar 2020 13:58

Novak Lipovac – od rekreativca do profesionalnog bodibildera

Bodibilding u doslovnom prevodu – izgradnja tijela.

Novak Lipovac – od rekreativca do profesionalnog bodibildera

Na našim prostorima ovaj sport nije popularan, uz sebe nosi i brojne predrasude, oni koji se njim bave najčešće nemaju podršku i sve počinje i završava sa entuzijazmom pojedinca. Jedan takav entuzijasta i ljubitelj bodibildinga je i Novak Lipovac iz Gradiške, jedini bodibilder sa ovog područja. Prije sedam godina počeo je kao rekreativac da bi u posljednje četiri godine prešao na viši, takmičarski nivo.

„Počeo sam se baviti ovime najprije sa ciljem da dobijem nekoliko kilograma mišića, da popravim kondiciju. Međutim, vremenom je preraslo u ljubav, te sam iz godine u godinu želio da dobijem više mišićne mase. Kao dugogodišnji košarkaš, prvi put sam ušao u teretanu i tako zavolio trening“, ispričao je Novak.

Iako se ne takmiči dugo, ipak iza sebe ima nekoliko značajnih rezultata.

„Najznačajnija takmičenja koja bih izdvojio su drugo mjesto u Mostaru, 2018, u kategoriji klasik bodibilding. Iste godine u Bihaću postajem državni i međunarodni prvak, u istoj kategoriji. Ovo takmičenje je bilo svojevrsna prekretnica u mojoj bodibilderskoj karijeri, jer sam tada čvrsto odlučio da je ovo sport kojim se želi baviti u budućnosti. Najveće i najznačajnije takmičenje na kojem sam učestvovao je bio Diamond kup u Sjevernoj Makedoniji“, naveo je Lipovac.

Najvažnije komponente bodibildinga su trening, ishrana, istrajnost. Ovo je sport koji zahtjeva brojna odricanja i definitivno nije za svakoga. Međutim, ako se radi sa ljubavlju onda ništa nije isuviše teško, ističe Novak.

Bez podrške porodice i bliskih prijatelja ovaj mladi sportista ne bi mogao da ostvaruje svoje ciljeve, a budućnost, uz neprekidan trud, rad i čeličnu volju, bezrezervno vidi u profesionalnom bodibildingu.

Info+ kablovski kanal