Vremenska prognoza

utorak, 04 februar 2014 13:47

Neophodan opreza pri korištenju plinskog energenta

Na širem području sve su učestalije povrede, pa čak i tragedije izazvane plinom. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška kažu da je tokom prošle, a i početkom ove godine zabilježen blagi porast intervencija nastalih isticanjem ovog energenta iz rezervoara ili boce koja se koristi u samom domaćinstvu.

Neophodan opreza pri korištenju plinskog energenta

“Vjerovatno je jedan od razloga što sve više domaćinstava koristi plin radi uštede.Međutim moramo priznata da mi nemamo mnogo iskustva sa tim“ kaže Goran Stojaković, starješina PVJ Gradiška. Na ljudskom organizmu plin može izazvati gušenje, trovanje, opekline, te mehaničke povrede zbog neopreznog rada na uređajima pod pritiskom. Ukoliko se ne reaguje na adekvatan način i dođe do eksplozivnog sagorijevanja plina ne samo da će nastati velika materijalna šteta, već se često gube i ljudski životi.

S toga je potrebno skrenuti pažnju na mjere sigurnosti i opreza pri korištenju plinskog energenta u zatvorenim prostorima. “Treba voditi računa o opremi koja se ugrađuje, zatim o stručnoj osposobljenosti ljudi koji to rade. U svakom slučaju oprema mora biti atestirana, dokumentacija priložena I ispravna prije upotrebe u pogon. Treba takođe voditi računa o preventivnim pregledima instalacija samog potrošača. Rezervoar bi se trebao ispitivati svake tri godine” preporuka je Mile Viškovića, stručnog saradnika za plinske instalacije.

U namijeri da prođu jeftinije građani ugrađuju lošiju opremu, te su po pitanju toga dosta nemarni kažu stručnjaci. Iz tog razloga često dolazi do povreda i tragedija. Međutim ukoliko i dođe do isticanja plina potrebno je reagovati na odgovarajući način. Kako još uvijek građani nemaju dovoljno iskustva sa upotrebom ovog energenta da bi se izbjegle sve opasnosti od plina treba se pridržavati savjeta stručnjaka. To znači da prije svega vodite računa o kvalitetu opreme, redovnom održavanju i stručnom kadru koji ugrađuje plinske instalacije.

Info+ kablovski kanal