Vremenska prognoza

sreda, 25 februar 2015 13:23

Neočišćeni i neispravni dimnjaci uzrokuju požar

Od početka ove godine gradiški vatrogasci zabilježili su 14 požara na stambenim objektima, uzrokovani zapaljenjem dimnjaka.

Neočišćeni i neispravni dimnjaci uzrokuju požar

Iako je pravilo da se dimnjak više puta očisti tokom godine, pojedini vlasnici stambenih objekata to zanemaruju. „U ovoj godini imali smo 42 intervencije, od toga se trećina odnosi na požare dimnjaka ili požare koje su  zahvatile tavanske prostore i krovnu konstrukciju. Ulazimo u period zadnje trećine grejne sezone i znamo da je u ovom periodu povećan broj intervencija po tom pitanju“ rekao je Gorana Stojaković, starješina PVJ Gradiška.

Stojaković kaže da uzroci požara nisu samo neočišćeni nego i neispravni dimnjaci. On je ovom prilikom upozorio građane da se ukoliko primjete bilo šta neobično u smislu zvuka, buke,a posebno ako se osjeti prisustvo dima, obavezno obrate Vatrogasnoj jedinici. Starješina je usputio stanovnike šta trebaju preduzeti poslije završetka grejne sezone. “Pored čišćenja dimnjaka treba preduzeti radnje da se dimovodne vertikale u tavanskom prostoru saniraju” dodao je Stojaković.

Zbog 15 maraka, koliko košta čišćenje kućnog dimnjaka, građani rizikuju da u trenu izgube krov nad glavom,a nekad i život, jer posljedice mogu biti katastrofalne. “Ukoliko se neki incident desi u toku noći kada ne možete osjetiti prisustvo dima koji nosi otrovne gasove. Ti gasovi mogu biti smrtonosni za stanovnike toga domaćinstva” rekao je Stojaković.

“Raduje nas je to što broj intervencija koje su nastale usljed zapaljenja dimnjaka iz godine u godinu opada. Znači da su građani shvatili ozbiljnost situacije i da naša česta upozorenja i savjeti imaju dobre rezultate” smatraju u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Gradiška.

Info+ kablovski kanal